Szeretettel köszöntelek a Barbacs Közösségi Oldala közösségi portálján!
http://barbacs.network.hu/
Nagyon sok érdekes dolog vár Rád az oldalon, légy a társunk, állj közénk.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Barbacs Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Barbacs Közösségi Oldala közösségi portálján!
http://barbacs.network.hu/
Nagyon sok érdekes dolog vár Rád az oldalon, légy a társunk, állj közénk.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Barbacs Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Barbacs Közösségi Oldala közösségi portálján!
http://barbacs.network.hu/
Nagyon sok érdekes dolog vár Rád az oldalon, légy a társunk, állj közénk.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Barbacs Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Barbacs Közösségi Oldala közösségi portálján!
http://barbacs.network.hu/
Nagyon sok érdekes dolog vár Rád az oldalon, légy a társunk, állj közénk.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Barbacs Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ezt a témát Enzsöl Imréné indította 15 éve
Kerüljenek ide olyan események, mondások, történések, amelyek jellemzőek voltak Barbacsra és a környékbeli falvakra réges régtől fogva.
Hozzászólások eddig: 15
Enzsöl Imréné Aller Piroska üzente 15 éve
"Dínom dánom dáridom,
Mostan áll a farsang.
Zeng a szél a várhídon,
Zeng a várban karhang."
- Babits -
Január 6-tól, Vízkeretszttől hamvazó szerdáig tart.
A báli szezon, az álarcos, jelmezes bolondozások ideje.
A falvakban a legények szervezték a táncmulatságokat. Ez az időszak volt az "ismerkedések" ideje. A lányok bokrétát adtak a kedves legénynek, - persze mindenféle közvetítők segítségével. A legény farsang végén a bokrétát a kalapjára tűzte. Ez azt jelentette, hogy hamarosan következik az eljegyzés.
A farsang az evés-ivás ideje is volt. Jellemző - ma is - a fánk. Persze ettek mindenféle húsételt, disznótorost, Káposztát, stb. (már aki tehette!)
Tóth Lajosné üzente 15 éve
A szilveszter státus szimbóluma: a pezsgő
2006. december 30.
Miért koccintunk szilveszterkor éppen pezsgővel ? Miért nem bort, pálinkát vagy éppenséggel sört iszunk ? Milyen szilveszteri szokások, hiedelmek között ünnepeljük az új esztendőt ?
Szilveszter és újév napján számos szimbolikus jelentőségű tevékenységet végzünk. Van aki állarcot visel, zajoskodik a szerencsétlenség elijesztésére. Az év első napja jelentősen befolyásolja az elkövetkező év eseményeit. Szilveszterkor semmit sem szabad kiadni a házból, szemetet kidobni, mert minden jót elvisz az újévben. Nem szabad veszekedni, mert az egész év bosszúsággal és perlekedéssel fog telni.
Kimondottan szerencsétlenséget hoz ha valaki szilveszteri vacsoraként szárnyast vagy lábasjószágot fogyaszt. A hiedelem úgy tartja, hogy a baromfi hátrafelé kapar, így elkaparja a szerencsét, míg a lábasjószág hátrafelé rúg így elriaszthatja a következő év sikereit. A szilveszteri menü mindenképpen malacsült legyen, a disznó előre túr orrával, kifordítja a szerencsét. Szemes termékeket is ajánlatos fogyasztani, pénzt hoz a házhoz.
Újév napján szerencsét hoz ha elsőként férfit látunk, ha nővel találkozunk az szerencsétlenséget hoz. Úgy tartják aki újév napján hideg vízben mosakszik egész évben egészséges lesz.
Szilveszterkor csakis gazdagságot hozó italt fogyasszunk. Erre más nem is alkalmasabb, mint a pezsgő. Kezdetekben a pezsgő csak az elit osztály által volt hozzájutható. Elsőként az 1600-as években készítettek pezsgőt, Dom Perignon francia szerzetes bórból véletlenül pezsgőt készített. A rákövetkező években külön üvegekben erjesztették a pezsgőt, egy-egy üveg pezsgő elkészítése évekbe tellett. A legtöbb üveg a készítés alatt felrobban, ezért is volt csak a nemesek kiváltsága pezsgőt fogyasztani.
Nagy mennyiségű pezsgő gyártásáról az 1850-es évekről maradtak fent írásos jegyzetek. Napjainkban bárki hozzájuthat egy-egy üveg pezsgőhöz, ám a pezsgő ennek ellenére megtartotta előkelő jellegét.
Ha újévben pezsgőt iszunk gazdag, úri évünk lesz.
Kapcsolódó cikk:
Szilveszteri szokások
kakukk.ro
Enzsöl Imréné Aller Piroska üzente 15 éve
Karácsony
Dec. 24-én délután a gyerekek köszönteni mentek. Tarisznyát kaptunk a nyakunkba, úgy indultunk, elsősorban a rokonokhoz. Az ajtó előtt megálltunk, karácsonyi énekeket énekeltünk, Dícsértessék a Jézus Krisztus - sal zártuk a köszöntést.
A háziak diót, almát, szaloncukrot, (később pénzt) adtak a köszöntőknek.
Másik szokás volt, mielőtt a Jézuska megjött, a házigazda a szobaasztal alá tett egy köteg szénát, abrakos ládába zabot a kis Jézus szamarának.
Enzsöl Imréné Aller Piroska üzente 15 éve
Luca nap
Kereszény emlék: Szent Lucia, a III. IV.sz. fordulóján élt Szicíliában. Álmában megjelent Szent Ágota és hívta az égiek seregébe. Mikor felébredt, kérte anyját, hogy ne adják férhez, met ő már Jézus jegyese. Vőlegénye nagyon zokon vette, és feljelentette a kormányzónál. Ő mindent megpróbált, hogy Luciát letérítse a kereszténységről, de hiába.(nem tudta még ötven igavonó barommal sem elvontatani a bordélyba, hogy megszégyenítsék, nem tudta felgyújtani, végül rabtartói elvágták a torkát, de csak akkor halt meg, amikor imádságát befejezte.)
Magyarországon az ősi hiedelemvilágból származó, ártó, rontó nőalak a Luca. A magyar népi képzelet szerint e naphoz fűződik a legtöbb varázslás, népi babona:
Fiatal fiúk szalmát, töreket szórtak az ajtó elé, arra térdeltek, úgy mondták el köszöntőjüket, bő termést, a jószág nagy szaporulatát kívánva.
Lányok fehér lepelbe burkolózva járták a falut, ők sok tojást kívánva.
Maskarába is öltöztek, bementek a tyúkólba, megpiszkálták őket, hogy jobban tojjanak.
Luca búza keltetése: búzát csíráztattak, ebből következtettek a jövő évi termésre.
Lucacédula: 12 cédulára, 12 férfinevet írtak. Minden nap tűzbe dobtak egyet, amelyi név megmaradt, az lett a férj neve.
Tilos volt kölcsönadni, a lányoknak asszonyoknak mosni, varrni.
Luca széke faragása: 5 egyenlő szárú háromszög volt az alapja. Készítője minden nap faragott rajta egy kicsit, karácsonyra volt szabad elkészülnie. A tulajdonosa, ha éjféli misén ráállt, felismerte a falu boszorkányait, mert azoknak agancsuk nőtt. Utána gyorsan rohanni kellett haza, székestől, és azt gyorsan elégetni. Futás közben nem ártott mákot szórni. Ugyanis a boszorkányok el akarták kapni a lucaszékest, de addig nem mehettek, amíg a mákot fel nem szedték.
Enzsöl Imréné Aller Piroska üzente 15 éve
Advent
Szent család szállást keres
Kb. 10 család vett rész ebben az adventi szomszédolásban. Megbeszélték, hogy milyen időközönként, este, más- más családnál gyűltek össze. Amikor az ajtó előtt volt minden résztvevő, bekopogtak és megkérdezték:
- A Szent család szállást keres, befogadjátok- e?
- Gyüjjenek bejjebb! -- hangzott a válasz.
Szépen leterített , feldiszített asztal mellé ültek. Az előimádkozó asszony útmutatásainak megfelelően imádkoztak, énekeltek, készültek a karácsonyra.
Minden családból az asszony és egy gyerek vett rész a "szálláskeresésben".
Tóth Lajosné üzente 15 éve
A disznóölést a Mezőőrs kluboldaláról töltöttem át! Ennél jobb cikket ebben a témakörben még nem találtam! Bárki nekiállhat ennek alapján a munkának!
Köszönjük szépen Molnárné Takács Tündének!
Tóth Lajosné üzente 15 éve
Abált szalonna
A toka - és hasaalja szalonnát egy - két napra besózzuk, majd a levébe zúzott fokhagymát, babérlevelet, borókamagot keverünk ízlés szerint, és ebben a lében pácoljuk 3-4 napig. A félretett és leszűrt abáló lében megfőzzük, majd lecsepegtetjük, és tányérra rakva pirospaprikával, vagy őrölt borssal bekenjük. Hűvös kamrában hetekig eltartható.
Töpörtyű
A zsírnak való szalonnát egyenletes kockákra vágjuk, és szép tiszta vasbográcsba tesszük, kevés vizet öntünk alá, és hagyjuk lassú tűzön jól átmelegedni. Mikor a zsír már jó leveses, akkor erősebb tűzet adunk alá, és apródonként fél liter nyers tejet öntünk hozzá. Azután hirtelen tűznél ropogós pirosra sütjük, és ha kész azonnal leemeljük a tűzről és leszűrjük.
Ha a töpörtyűt hosszabb ideig óhajtjuk eltartani, kihűlés után nyomkodjuk szorosan üvegekbe, tetejére kevés zsírt öntünk, azután lekötjük, és hűvös kamrába eltesszük. Gondosan eltett töpörtyű a következő torig biztonsággal eltartható. A töpörtyűt mindig csak evés előtt szabad megsózni! A zsírt soha ne öntsük azonnal a bödönbe! Először hagyjuk egy zománcos edénybe kihűlni, majd csak ezután átszűrve öntsük a végleges helyére.
Toros kocsonya
Fűlét, farkát és a szalonnáról lehúzott bőröket, csülköt és egy darab tiszta húst, kevés sóval és borssal, egy kis fej vöröshagymával, egy kis fej fokhagymával, egy szál gyökérrel, egy szál sárgarépa hozzáadásával jó puhára főzzük, kellő mennyiségű vízzel. A kifőtt húsokat szépen tányérra rendezzük, és a levet rászűrjük. A leven hagyjuk a zsírt megdermedni, majd kanállal leszedjük, és helyébe pirospaprikát szórunk díszítésnek. A kocsonya leve főzés közben csak gyöngyözve forrhat, különben megzavarosodik!
Toros káposzta
Lerakunk nagy lábosba jó vastagon egy sor káposztát, teszünk rá néhány kövérkés húsdarabot, azután ráhelyezzük sorban a töltelékeket, a tetejére pedig ismét káposztát, és finomra vágott vöröshagymát, meg 3-4 db babérlevelet. Felöntjük annyi vízzel, hogy az 3-ig felérje, és így megfőzzük. Közben gyakran rázogatjuk ügyelve, hogy az alja le ne kapjon.
Töltelék készítése: A húst ledaráljuk, zsíron futatott rizzsel, vagy tarhonyával, kevés sóval, borssal, paprikával, majoránnával és finomra vágott vöröshagymával, meg két tojással jól összekeverjük, és a káposzta levelébe hajtogatjuk, két végét visszatűrjük. Ezeknél finomabbat a Lajtán túl sem igen esznek.
Tóth Lajosné üzente 15 éve
Disznósajt
A disznófejet levágás után azonnal bő vízbe áztatjuk, aztán puhára főzzük, hogy a hús a csontról könnyen leváljon. Akkor kockára vágjuk a zsírnak való szalonna puhára főtt bőrével együtt. Hozzáadunk az abáló és a fokhagyma léből, ízlés szerint. Sót, borsot, paprikát teszünk bele, és azután az egészet jól összekeverjük, és a tiszta jól kimosott gyomorba töltjük. Középen elhelyezzük benne a főtt nyelvet, bekötözzük, és kifőzzük. Kötőtűvel megszurkáljuk majd hűvös helyen két deszka között, kipréseljük. Préselés közben kihűtjük, és azonnal füstre akasztjuk. Füstölve a kamrában hetekig eltartható.
5 kg disznósajthoz való töltőanyag szükséglet
Disznófej hús, bőrke, szív, nyelv - 5 kg
Só - kb. 10 dkg
Zúzott fokhagyma leve - kb. 2 fej
Őrölt bors - kb. 3 dkg
Pirospaprika - kb. 5-6 dkg
Majoránna - kb. 3 dkg
Disznógyomor - 2 db
A tölteléket lehet disznóhólyagba is tölteni. Fűszerezés ízlés szerint változhat.
Tóth Lajosné üzente 15 éve
Véres hurka
A zsemlét, vagy fehér lisztből készült kenyeret, nem túl nagy kockákra vágjuk, zsíron megpirítjuk, aztán szítában megáztatjuk az abáló lében. Hozzáadjuk a főtt tüdőt, főtt szalonnát, egyéb főtt belsőség darabokat és húsokat, mind ezeket megdarálva. Összedolgozzuk a pirított vöröshagymával, sóval, borssal, majoránnával és annyi abáló levet adunk hozzá, hogy abból könnyen tölthető masszát kapjunk, legvégül szűrjük hozzá a vért és a legvastagabb fodros bélbe, töltsük. Végeit elkötjük, ezután megabáljuk.
6 -7 kg véres hurkához szükséges töltőanyagok
Disznóvér - 5-6 l
Só ízlés szerint, de legalább 2 marékkal
Vastag abált szalonna - 3 kg
Zsemle- vagy fehérkenyér kocka - 20 db zsemlének megfelelő
őrölt bors - 1 evőkanál
őrölt majoránna - 1 evőkanál
Fodros bél - 8-10 db
A mennyiségek csak körülbelül értendők, fűszerezés ízlés szerint történik.
Kolbász
A kolbászhoz szánt húst, tetszés szerinti finomságban ledaráljuk. Az előre összezúzott fokhagymát vízbe áztatjuk, és a lét ráöntjük a húsra, paprikát, sót, borsot keverünk belé, és jól összedolgozzuk, hogy könnyen tölthető legyen. A szép tisztára mosott vékony belekbe töltjük, és egyenletes hosszúságúakra elosztjuk. Legcélszerűbb 50 cm-es darabokra, mert így a füstölésnél nem törnek el. A végeket elkötjük, negyed órára hideg vízbe rakjuk, azután kiakasztjuk egy rúdra, lehetőleg hűvös helyen. Másnap füstre tesszük, és szép rózsaszínűre füstöljük. Ha füstölés nélkül szeretjük sütőben, pirosra sütjük, porcelánedénybe tesszük, és annyi zsírral leöntjük, hogy elfödje. Hűvös helyen hetekig eltartható.
10 kg kolbászhoz szükséges töltőanyagok
Disznóhús sovány és zsíros vegyesen - 10 kg
Só - kb. 25 dkg
Őrölt bors - kb. 5 dkg
Pirospaprika - kb. 15 dkg
Fokhagyma leve - kb. 2-3 fej
Kálisalétrom - 1 kiskanál
Vékonybél - kb. 20 fm
A tölteléket igyekezzük levegőmentesen betölteni a bélbe! Fűszerezés ízlés szerint módosítható.
Hurkafőzés
Mikor a hurkát és a fejsajtot kifőzzük, ügyeljünk, hogy a víz soha ne forrjon, csak csendesen főjön. A hurkát és a sajtot addig főzzük, míg ha a kötőtűt belészúrjuk, szép tiszta lé szivárog belőlük.
Tóth Lajosné üzente 15 éve
Disznóölés3.
Májas hurka
A belső részeket, amelyeket a hurkához megfőztünk, úgy választjuk széjjel, hogy a legszebb darabok a májas hurkához kerüljenek. A májnak felét főzve, felét nyersen ledaráljuk, hozzáadjuk a válogatott húsokat, szintén megdarálva, puhára főtt, kockára vágott szalonnát és zsírban pirított vöröshagymát. Teszünk bele sót, borsot, majoránnát ízlés szerint, azután az egészet jól összedolgozzuk és szép fehér, egyenes hurkabelekbe töltjük, jól elkötjük, majd kifőzzük. Hidegen, vagy megsütve fogyasztjuk. Ha enyhén megsütjük, akkor akár pár hétig is hűvös kamrában eltarthatjuk.
6 -7 kg májas hurkához szükséges töltőanyagok
Kövérjés disznóhús és tüdő fele-fele arányban - 2 kg
Disznómáj - 2 kg
Só ízlés szerint
Rizskása (ha nem szeretik helyette abált belsőség) - 80 dkg
Vöröshagyma zsírban lepirítva - 4 fej
Őrölt bors - 4 evőkanál
Majoránna - 2 púpozott evőkanállal
Fehér hurkabél - 6 m
A mennyiségek körülbelül értendők, a fűszerezés ízlés szerint változhat.
Rizses hurka (régebben gyakran készítették)
A fodorhájat kisütjük, töpörtyűjét abált húsdarabokkal együtt ledaráljuk, hozzáadunk pirított vöröshagymát puhára főtt rizskását, borsot, sót, és az abáló lével jól összedolgozzuk. Középvastagságú belekbe töltjük. Ugyan ezt más vidékeken rizs helyett kukoricával készítették. A kukoricát darabosra őröljük, a lisztes részét kiszitáljuk, hogy csak a legnagyobb darabok maradjanak. Leöblítjük, majd az abáló lében megfőzzük. Adjunk hozzá néhány babérlevelet és folytonos keverés közben, puhára főzzük. Ebbe a töltelékbe nagyon kevés kövérjét tegyünk - a kisütött fodorháj töpörtyűjét - mert a hozzáadott abáló lé már amúgy is elég zsíros. Aki szereti a kukoricás hurkába egy kevés vért is szűrhet. Végeit elkötjük, majd az abáló lében megmerítjük. Hidegen és sütve egyaránt laktató étel.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Új hozzászólás