Szeretettel köszöntelek a Barbacs Közösségi Oldala közösségi portálján!
http://barbacs.network.hu/
Nagyon sok érdekes dolog vár Rád az oldalon, légy a társunk, állj közénk.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Barbacs Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Barbacs Közösségi Oldala közösségi portálján!
http://barbacs.network.hu/
Nagyon sok érdekes dolog vár Rád az oldalon, légy a társunk, állj közénk.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Barbacs Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Barbacs Közösségi Oldala közösségi portálján!
http://barbacs.network.hu/
Nagyon sok érdekes dolog vár Rád az oldalon, légy a társunk, állj közénk.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Barbacs Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Barbacs Közösségi Oldala közösségi portálján!
http://barbacs.network.hu/
Nagyon sok érdekes dolog vár Rád az oldalon, légy a társunk, állj közénk.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Barbacs Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Ezt a témát Tóth Lajosné indította 12 éve
Nem kell lemondani az ebéd utáni kávéhoz elfogyasztott süteményekről. Cukorbetegként is édes életet élhetsz!
Hozzászólások eddig: 10
Tóth Lajosné üzente 11 éve
Dióhéjban a dióról
A dió az egyik olyan dióféle, amely jelentősebb mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavat. Sokan szeretjük az íze vagy a változatos felhasználása miatt, de ezen túl még rengeteg pozitív hatása van, amivel egészségünket támogathatjuk. Igyekezz napi szinten fogyasztani diót, hiszen meri!
A dió hatásai
A dió nagyon gazdag mangán, réz, kálium, kalcium, vas, magnézium, cink és a szelén forrás. A réz építőeleme számos létfontosságú enzimnek, mint a citokróm c-oxidáz és szuperoxid dizmutáz. A dióban található esszenciális zsírsavaknak köszönhetően, rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk azért, hogy vérnyomásunkat egészséges szinten tartsuk. Mindehhez elég mindössze napi néhány szemet ennünk belőle! A diónak magas a telítetlen zsírsavtartalma, így fogyasztásával csökkentjük a szervezet koleszterinszintjét. A koleszterinszint normalizálása pedig segít megelőzni néhány komoly keringési betegség kialakulását a későbbiekben.
A vérnyomás és a koleszterinszint szinten tartása mellett a diónak nagy szerepe van a vérrögképződés megakadályozásában és az érfalak rugalmasságának megőrzésében is.
A kemény héj mögött valóságos energiabomba rejlik, amely táplálja idegrendszerünket. Vizsgaidőszakban ezért ajánlatos napi szinten fogyasztani.
Olajos magokra allergiások, pattanásos bőrűek ne fogyasszák!
A dió és a cukorbetegség
A dió magas Omega-3 tartalma miatt javítja a szervezet inzulintermelését, ezért a cukorbetegségre hajlamosaknak és cukorbetegeknek is ajánlott a fogyasztása. Sajnos a kialakult betegséget nem gyógyítja, de a kialakulás megelőzésében sokat segíthet.
Dió az egészséges bőrért
A dió olajosságának és kiváló bőrnyugtató és vérzéscsillapító tulajdonságának köszönhetően segít megvédeni a bőrt a kiszáradástól. A belőle készült olajat gyakran használják mint “bázis olaj” különböző gyógyszerekben, kozmetikai és masszázs termékekben.
Tóth Lajosné üzente 11 éve
Proteines kókuszgolyó
Proteines kókuszgolyó
Hozzávalók:
3 mérőkanál fehérjepor
120 gramm zabpehely
30 gramm mogyoró
2 teáskanál kakaópor
kevés fahéj
80 ml tej
60 gramm mogyoróvaj
kókuszreszelék
Elkészítés:
1. Tegyél mindent egy nagy tálba, a kókuszreszelékből csak keveset
2. Keverd őket össze kézzel
3. Csináld belőlük golyókat (vizezd be a kezed, így könnyebb lesz), majd forgasd bele a kókuszreszelékbe őket
Mennyiség: 12 golyó
Tóth Lajosné üzente 11 éve
Folytatás:
- A szulfanilurák csoportja
Egyik legrégebbi gyógyszercsoportunk a szulfaniluráké, a hasnyálmirigy inzulin termelését képesek serkenteni, így növelni a rendelkezésre álló inzulin mennyiségét. A csoport újabban kiegészült rövidebb hatástartamú készítményekkel melyek kevésbé elnyújtott hatásúak, így alkalmasak csak az étkezés okozta vércukorszint emelkedés ellensúlyozására.
Rendkívül hatékony módszerről van szó, de ne feledjük az inzulin termelés csökkenése éppen a fokozott inzulin igény miatti hasnyálmirigy túlterhelés és béta sejt pusztulás eredménye.
- A metformin
A gyógyszeres kelléktár újabb darabjai merőben más megközelítéssel kezelik a problémát. Nyilván logikai úton is levezethető, hogy ha a betegséget a fennálló inzulin rezisztencia okozza, ennek megszüntetése megoldást jelenthet. Nos erre is van mód. Korábban már évtizedes tapasztalat halmozódott fel a metforminnal, mely döntően a máj, kisebb mértékben az izomzat inzulin érzékenységét képes helyreállítani.
- A glitazon
Néhány évvel ezelőtt egy újabb ígéretes gyógyszerrel egészült ki a terápiás fegyvertár. A glitazonok elsősorban a zsírszövetben állítják helyre az inzulin érzékenységet, így jól kombinálhatók a metforminnal. A javuló inzulin érzékenység miatt kevesebb inzulin elegendő a vércukor szint helyben tartásához. A szervezet ezért csökkenteni fogja az inzulin termelést, megőrizve az inzulin termelő kapacitásokat,javítva ezzel a hasnyálmirigy béta sejtjeinek élettartamát,lassítva az utat az inzulinkezelés bevezetéséig.
Ez az ami miatt jelenleg az inzulin érzékenységet helyreállító gyógyszerek a nem inzulinfüggő cukorbetegség „alapgyógyszerei”.
- Az inzulin pótlása
Amennyiben a gyógyszeres kezelés az inzulintermelő kapacitás teljes kimerülése miatt már képtelen a szervezet vércukor háztartásának kontrollálására, csak a hiányzó inzulin pótlása segíthet.
Jelenleg már olyan korszerű inzulinkészítmények állnak rendelkezésünkre, melyekkel az egészséges emberre jellemző napi inzulinhatás-görbe jól utánozható. Korszerű inzulinadagoló készülékek segítik az inzulin pontos, fájdalmatlan és egyszerű beadását. Pontos, kompakt vércukormérő készülékekkel ellenőrizhető a vércukorszint.Az inzulinadagolásnak számos formája van: 1. típusú betegeknek általában legalább naponta négyszer-ötször, 2. típusú, inzulinkezelésre szoruló diabéteszeseknek általában naponta kétszer adunk inzulint, de a betegek állapotának megfelelõen jelentõs eltérések is léteznek a kezelésben.
Az inzulinkezelés nagy tapasztalatot, érzéket kíván, s nem utolsósorban a betegnek megfelelõen együtt kell mûködnie az orvossal és ismernie kell betegségét.
Szerző: Dr. Tűű László
Tóth Lajosné üzente 11 éve
http://www.macosz.hu/cukorbeteg-vagyok.html
A kettes típusú cukorbetegség kezelésnek módját a betegség adott stádiuma határozza meg. Mindenképpen az az alapvető cél, hogy ismét egyensúlyba hozzuk a szervezet inzulin igényét a rendelkezésre álló kínálattal.
Hogyan kezelhető a 2-es típusú cukorbetegség?
Milyen módszerek kínálkoznak a szervezet inzulin igényének fedezésére?
Első fő csoport az életmódi eszközök
- Alapvető lehetőség a diéta
Nyilvánvalóan , ha megfelelően elosztjuk a nap folyamán a bevitt szénhidrátokat (egyszerű és összetett cukrokat) és egyszerre nagyobb mennyiségű szénhidrát bevitelétől tartózkodunk, a rendelkezésre álló inzulintermelő kapacitás elegendő lehet a kisebb vércukor emelő hatás kivédésére. Az étkezések során bevitt nagyobb mennyiségű rost (zöldség, saláta, teljes kiőrlésű gabonafélék), képes a cukrok felszívódását jelentősen lassítani, így a vércukor szint emelkedést mérsékelni.
- A testsúly csökkentése
A fogyás során a zsírszövet mennyisége csökken, így a működtetéséhez, vezérléséhez szükséges inzulin mennyiség is megtakarítható.
- A testmozgás
Vizsgálatokkal bizonyították, hogy a rendszeresen végzett testmozgás már 2-3 héten belül jelentős javulást idéz elő az inzulinérzékenységben. Természetesen egyénre szabottan kell az életmódot a beteg számára elõírni, figyelemmel esetleges egyéb betegségeire, egyéni tûrõképességére.
Második fő csoport a gyógyszerek
- Az akarbóz
Akarbózzal mód van a tápcsatornába került összetett cukrok lebontásának fékezésére, ezzel megakadályozható a cukrok gyors felszívódása, így a nagyfokú vércukor szint emelkedés. Nyilvánvaló, hogy magas éhomi vércukor esetén ezen gyógyszerek jelentősége már csekélyebb.
Tóth Lajosné üzente 11 éve
A cukorbetegségről és annak elviseléséről, itt mindent megtudhatsz:
http://www.macosz.hu/dictionary.html
Tóth Lajosné üzente 11 éve
Glikémiás index (GI)
CrossFit, Diéták, fogyókúrák EXA szótár
A glikémiás index (GI) egy olyan mutatószám, melynek segítségével az élelmiszereket 1-100-ig besorolják atttól függően, hogy mennyire emeli meg a vércukorszintet az elfogyasztása. A viszonyítási alap a cukor, a szőlőcukor, mindekettő 100-as GI-vel rendelkezik. Az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek lassan szívódnak fel a szervezetben, míg a magas glikémiás indexű élelmiszerek gyorsan bekerülnek a véráramba, hirtelen megemelik a vércukorszintet, a hasnyálmirigyet ezáltal gyors inzulintermelésre kényszerül.
Tóth Lajosné üzente 11 éve
Zöldfűszeres túrókrém:
- 20 dkg sovány túró
- 5 dkg light margarin
- 1 csomag kapor snidling
- 1 csomag petrezselyemzöld
- 1 szál zeller
A túrót villával összetörjük, majd a margarinnal simára keverjük. Ízlés szerint sózzuk, és összekeverjük az apróra vágott zöldfűszerekkel, majd hűtőszekrényben összeérleljük.
E:71 kcal Sz:1 g
Baranyai zöldségleves
- 15 dkg sárgarépa
- 15 dkg petrezselyemgyökér
- 20 dkg karfiol
- 15 dkg zöldborsó
- 5 dkg csiperkegomba
- 2 evőkanál olaj
- 5 dkg vöröshagyma
- 4 dkg cérnametélt
- petrezselyem zöld
A zöldséget vékony karikára vágjuk, a karfiolt rózsáira szedjük, a gombát vékony cikkekre daraboljuk. Az apróra vágott vöröshagymát átfuttatjuk az olajon, hozzáadjuk a sárgarépát és a gyökeret, és összepirítjuk.
Hozzáadjuk a többi zöldséget, ízesítjük sóval, és felengedve a kellő mennyiségű vízzel, kis lángon addig főzzük, míg a zöldségek roppanósra puhulnak. Ekkor belefőzzük a tésztát, tálaláskor megszórjuk az apróra vágott friss petrezselyem zölddel.
E:145 kcal Sz:20,7
Gyümölcsleves
- 30 dkg meggy
- 1 db alma
- 1 db citrom
- 1 dl tej, 1,5°/-os
- 1 evőkanál liszt
- egész fahéj
- folyékony édesítőszer
- 3-4 szem szegfűszeg
Kb. 1 liter hideg vízben feltesszük főni a fahéjat a szegfűszeggel és a citromhéjjal. Beletesszük a kimagozott meggyet, és amikor kicsit együtt forraltuk, behabarjuk a zsírszegény tejjel elkevert liszttel.
Legvégül beletesszük a hámozott és cikkekre vagy kockára vágott almát, és a tetszés szerinti folyékony édesítőszert, de ilyenkor már csak egyet forralunk rajta, hogy az alma ne főjön szét. Lehűlve, szobahőmérsékleten tálaljuk. Nyáron tehetünk a levesbe egy gombóc light fagylaltot is.
E:81 kcal Sz:16,7 g
Tóth Lajosné üzente 11 éve
A teázás jó időtöltés, összehozza az embereket és számos jótékony hatása van. Nézd meg, mely teák lesznek a segítségedre, ha a túlsúlytól szeretnél megszabadulni:
http://www.enportal.hu/teaval-a-kilok-ellen.html
Tóth Lajosné üzente 11 éve
Nassik 200 kalória alatt
Forrás: http://grocceni.com
Ha nem bírod ki a két étkezés közötti időtartamot, akkor hozzányúlhatsz a nassreceptek tárházához. Mivel azonban a magad ura vagy, ilyenkor ezt le kell vonni a főétkezésekéből, azaz ne csapj be senkit, főleg saját magadat!
Sorakozzék fel itt néhány példa:
Rendhagyó módon nem ABC-be szedve, hanem emelkedő sorrendben (így a bűntudat is értelemszerűen növekszik).
12 kalória - 10 dkg görögdinnye
14 kalória - 1 tojás fehérje 0
40 kalória - 1 kivi (közepes)
45 kalória - 10 dkg eper (cukrozatlan!)
49 kalória - 1 alma (közepes)
55 kalória - 1 tojás sárgája
57 kalória - 1 körte (közepes)
63 kalória - 1 narancs (nagy, érett)
69 kalória - 1 tojás (nyers)
70 kalória - 10 dkg szőlő
78 kalória - 10 dkg túró (sovány)
105 kalória - 1 banán (közepes)
106 kalória - 1 Túró Rudi (30 g)
133 kalória - 1 kifli (44 grammos tejes)
169 kalória - 10 dkg körözött (sovány túróból)
Tóth Lajosné üzente 12 éve
Almás rétes korszerûen (8 db)
2 csomag réteslap(8 lap),
60 dkg alma
6 dkg búzacsíra
2 dkg olaj (kb. 2 evôkanálnyi)
ôrölt fahéj
folyékony édesítôszer
Elkészítés:
2-2 réteslapot meghintünk búzacsírával, meglocsoljuk a felmelegített olajjal, megszórjuk a lereszelt almával, fahéjjal, édesítôszerrel.
Felhajtogatjuk, forró sütôben ropogósra sütjük. A 4 rúd mindegyikét kétfelé vágjuk, így kaphatunk 8 szép darabot.
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Új hozzászólás