Szeretettel köszöntelek a Barbacs Közösségi Oldala közösségi portálján!
http://barbacs.network.hu/
Nagyon sok érdekes dolog vár Rád az oldalon, légy a társunk, állj közénk.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Barbacs Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Barbacs Közösségi Oldala közösségi portálján!
http://barbacs.network.hu/
Nagyon sok érdekes dolog vár Rád az oldalon, légy a társunk, állj közénk.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Barbacs Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Barbacs Közösségi Oldala közösségi portálján!
http://barbacs.network.hu/
Nagyon sok érdekes dolog vár Rád az oldalon, légy a társunk, állj közénk.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Barbacs Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Barbacs Közösségi Oldala közösségi portálján!
http://barbacs.network.hu/
Nagyon sok érdekes dolog vár Rád az oldalon, légy a társunk, állj közénk.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Barbacs Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Forrás:Női
Lapozó
2010. I június I 30.
Akárhogy is szeretnénk, az időt nem tudjuk megállítani, és ez legjobban a bőrünkön látszik meg. Miért van az, hogy a legnagyobb szervünk öregszik leggyorsabban?
Bár ezek a tények aggodalomra adhatnak okot, az
amerikai filozófus, Eric Hoffer
így fogalmaz: "Az igazi életművészet
az, ha tudunk elegánsan megöregedni", és ezzel nem a különféle
kozmetikumokra, Botox-injekcióra és agresszív kezelésekre gondol, hanem a
megfelelő táplálkozásra.
Az egészséges étrend szerepe még
fontosabb, mint azt korábban gondolták. Egy
új kutatás arra mutatott rá, hogy a meghatározott tápanyagokban gazdag
diétával sokkal többet tehetünk bőrünk öregedése ellen, mint drága
kezelésekkel. A kutatás során 4000 nő étrendjét vizsgálták, és
azt találták, hogy nagyon erős összefüggés van a bőr öregedése és a
vitaminhiányos táplálkozás között. Azok
a nők, akik az átlagosnál több C-vitamint és linolsavat visznek be
szervezetükbe - az omega-6 zsírsav a növényi olajokban található -,
valamint kevesebb zsírt és szénhidrátot fogyasztanak, azoknak
egészségesebb és fiatalabb a bőrük.
"Az, hogy mit eszünk, nagyban befolyásolja
azt, hogy milyen a bőrünk és milyen gyorsan öregszik" - mondja Dr. Christine Gerbstadt, a Floridában
tevékenykedő táplálkozási szakértő. "Egy
egészséges és teljes értékű élelmiszerekben gazdag étrend biztosítja a
szervezetünk számára azokat a tápanyagokat és antioxidánsokat,
amelyekkel lelassíthatjuk bőrünk öregedését."
Úgyhogy
tankoljunk fel a következő élelmiszerekből, hogy bőrünk sima, rugalmas
és fiatal maradjon - akárhány évesek is vagyunk.
1. Kivi |
A
gyümölcsök közül a kivinek van a legnagyobb C-vitamin tartalma. "A C-vitamin egy hatékony antioxidáns, amely
megköti a szabad gyököket" - mondja Sara Braxton Ferringo, San Francisco-i táplálkozási
tanácsadó. Bár nagyon sok testápoló krémben megtalálható ez az
antioxidáns, kutatások során kimutatták, hogy a C-vitamin jobban
felszívódik, ha azt étel formájában visszük be. Naponta két kivi elfogyasztása javasolt.
2. Bogyós gyümölcsök |
A
málna, az áfonya és az eper kitűnő ellagic-sav forrás, amely
antioxidáns megvédi bőrünket a Nap káros sugaraitól. Koreai kutatások szerint az ellagic-sav úgy
védi meg a bőrt az UV-sugaraktól, hogy meggátolja annak az enzimnek a
termelődését, ami a kollegént lebontja. Az ellagic-sav csökkenti a
különböző gyulladásokat is, amelyek kipirosodást, puffadtságot és apró
ráncokat okozhatnak. "Minden bogyós
gyümölcs gazdag a polifenol nevű antioxidánsban, ami a szabad gyököket
köti meg" - magyarázza Tara
Gidus, orlandói (Florida) szakember. Fogyasszunk többféle bogyós
gyümölcsöt, lehetőleg legalább félcsészényit naponta.
3. Fehér tea |
A
fehér tea antioxidáns-tartalma óriási, rákmegelőző hatása van, erősíti a
szívet és védi a bőrt. Brit kutatók felfedezték, hogy a fehér tea gátolja azon enzimek
termelődését, amelyek lebontják a kollagént és az elasztint -
azokat a fehérjéket, amelyek a bőr rugalmasságát biztosítják - és ezt
hatékonyabban teszi, mint 23 más gyógynövénykivonat. "Mivel a fehér tea kímélő eljárással készül,
több antioxidáns található benne" - mondja a pittsburghi Rita Singer, dietetikus. "A fehér, a zöld, a fekete és a vörös tea
polifenoltartalma is magas" - teszi hozzá. Legalább napi két csésze fehér tea
elfogyasztása javasolt, több tanulmány szerint viszont napi 4-6
csésze fejti ki a jótékony hatást.
4. Lenmagolaj |
A lenmagolaj omega-3 és omega-6 zsírsav
tartalmának köszönhetően meggátolja a bőr kiszáradását és hámlását,
állítja egy új tanulmány. E kutatás során egészséges nőknél mesterséges
bőrirritációt okoztak, majd 2,2 gramm lenmagolajat, illetve placebo
tablettát adtak nekik. Akik olajat kaptak, a bőrszárazság és hámlás
lecsökkenését tapasztalták, míg aki tablettát kapott, nem számolt be
javulásról. Ráadásul az omega-3 zsírsav építi fel a sejteket körülvevő
membránréteget. Ha elég esszenciális
zsírsavat fogyasztunk, megőrizhetjük bőrünk nedvességtartalmát és
rugalmasságát. A telítetlen
zsírsavak közül válasszuk a lenmagolajat, amiből 1 evőkanál 8 gramm
omega-3 zsírsavat tartalmaz. 1-2 evőkanál lenmagolajjal locsoljuk
meg salátánkat, párolt zöldségünket. Vigyázat! Csak párolás után tegyük
az ételre, nehogy a törékeny zsírok megsérüljenek!
5. Spenót |
A
spenót az egyik legértékesebb zöldségünk, ami több mint 80 tápanyagot
tartalmaz. Egy csésze friss spenót napi
K-vitamin szükségletünk 200 százalékát fedezi, ami az érelmeszesedés
megelőzésében játszik fontos szerepet, magyarázza Dr. Cees Vermeer, a Maastrichti
Egyetem biokémia professzora. "A meszesedés nemcsak az artériák
elzsírosodását okozza, hanem a bőr rugalmasságát is veszélyezteti és
ráncokat eredményez. Mivel szervezetünk nem képes a K-vitamint sokáig
raktározni, legjobb, ha folyamatosan visszük be az élelmiszerekkel. A spenót, más zöldlevelűekkel együtt kiváló
A-, C- és E-vitaminforrás. Fogyasszunk heti 3 alkalommal egy-egy csésze
spenótot. A K-vitamin zsírban oldódik, ezért locsoljuk meg
olívaolajjal, így jobban szívódik fel.
6. Étcsokoládé |
Az étcsokoládé is segít megőrizni bőrünk
fiatalságát, mondja Dr.
Gerbstadt. Egy új tanulmány szerint az étcsoki antioxidánshoz
hasonló növényi pigmentjei megvédik a bőrt az UV-sugárzástól. Azoknak a
résztvevőknek a bőre, akik 12 héten keresztül napi 20 gramm étcsokoládét
ettek meg, jobban ellenállt a káros sugaraknak. Gerbstadt 20 gramm étcsokoládé elfogyasztását javasolja
naponta. Vagy igyunk meg mindennap 3 deciliter tejben elkevert 2
evőkanál cukrozatlan kakaóport.
7. Paradicsom |
"A paradicsom a likopin nevű antioxidáns
leggazdagabb forrása. Amellett, hogy védi a szívet, csökkenti a
bőr ráncosodását. Mivel a likopin hő hatására jobban szívódik fel, főzés
során nő a paradicsom tápanyagértéke. A
likopin is zsírban oldódik, úgyhogy egy kis olaj segíti a
felszívódását" - magyarázza Gidus.
Hetente többször együnk paradicsomot egy kis olivaolajjal megöntözve.
Tegyünk paradicsompürét a levesekbe, szószokhoz!
8. Répa |
A
répa és más élénksárga zöldségek, mint például a sütőtök, kiváló
A-vitamin források. A legnagyobb szerepük a hámréteg megóvásában van. "Az A-vitamin nélkülözhetetlen a bőr
regenerálódásához" - mondja Singer.
"E tápanyag megakadályozza, hogy a bőr felületén baktériumok jussanak a
szervezetbe. Akik A-vitamin hiányban szenvednek, azoknak általában
száraz, durva, hámlásra hajlamos bőrük van. Singer szerint az
élelmiszerekkel bevitt A-vitamin sokkal hatásosabb, mint az
étrendkiegészítők szedése, melyek émelygést és májelégtelenséget is
okozhatnak. Heti 3 alkalommal 1
csészényi répa vagy más sárga zöldség elfogyasztása ajánlott.
9. Avokádó |
Az
avokádó igen gazdag E-vitaminban és luteinben. Az E-vitamin
csökkenti a nap bőrre gyakorolt káros hatásait. Az avokádó tápanyagai meggátolják a kollagén
lebomlását, a luitein pedig segít megőrizni a bőr nedvességtartalmát, és
rugalmasabbá, teltebbé teszi a bőrt. Tegyünk néhány szeletet
szendvicsünkbe, keverjük a salátába, vagy tejföllel, majonézzel
önmagában is fogyaszthatjuk.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!