Barbacs oldala: Adventi koszorú készítése

Szeretettel köszöntelek a Barbacs Közösségi Oldala közösségi portálján!

http://barbacs.network.hu/ Nagyon sok érdekes dolog vár Rád az oldalon, légy a társunk, állj közénk.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1076 fő
  • Képek - 16451 db
  • Videók - 4740 db
  • Blogbejegyzések - 637 db
  • Fórumtémák - 62 db
  • Linkek - 205 db

Üdvözlettel,

Barbacs Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Barbacs Közösségi Oldala közösségi portálján!

http://barbacs.network.hu/ Nagyon sok érdekes dolog vár Rád az oldalon, légy a társunk, állj közénk.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1076 fő
  • Képek - 16451 db
  • Videók - 4740 db
  • Blogbejegyzések - 637 db
  • Fórumtémák - 62 db
  • Linkek - 205 db

Üdvözlettel,

Barbacs Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Barbacs Közösségi Oldala közösségi portálján!

http://barbacs.network.hu/ Nagyon sok érdekes dolog vár Rád az oldalon, légy a társunk, állj közénk.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1076 fő
  • Képek - 16451 db
  • Videók - 4740 db
  • Blogbejegyzések - 637 db
  • Fórumtémák - 62 db
  • Linkek - 205 db

Üdvözlettel,

Barbacs Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Barbacs Közösségi Oldala közösségi portálján!

http://barbacs.network.hu/ Nagyon sok érdekes dolog vár Rád az oldalon, légy a társunk, állj közénk.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1076 fő
  • Képek - 16451 db
  • Videók - 4740 db
  • Blogbejegyzések - 637 db
  • Fórumtémák - 62 db
  • Linkek - 205 db

Üdvözlettel,

Barbacs Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

ADVENT
A karácsonyt megelőző böjtöt nevezzük adventnek, amely Szent Márton ünnepével kezdődik november 11-én.
Az adventet már a 6. századi Rómában is tartották, azonban VII. Gergely pápa óta vált egységessé, azaz ő határozta meg négy adventi vasárnapban az ünnep időtartamát.
Az adventi várakozás célja felkészülni a karácsonyra és a szentestére. Többek között ilyenkor kerül az asztalra az adventi koszorú négy gyertyával, amelyek hetente kerülnek meggyújtásra.

ADVENTI NAPTÁR TÖRTÉNETE
A hagyomány szerint az adventi naptár ősét egy édesanya találta ki, akit kisfia minden áldott este azzal nyaggatott: Hányat kell még karácsonyig aludni?
Ezért hát egy kartonra rátűzdelt 24 cukorkát, amelyből minden nap egyet elvehetett a gyermek így követve az idő múlását.
Később a felnőtt férfi adventi naptárak sorozatgyártásába kezdett, amelyek még manapság is hatalmas népszerűségnek örvendenek.

network.hu

Adventi koszorú készítése házilag nagyon egyszerű dolog. Néhány alapvető kellékre és elszántságra van szükség ahhoz, hogy egyedi koszorúval örvendeztessük meg magunkat és családunkat. Íme egy alapkurzus koszorú kötésből és sok-sok tipp kezdőknek és haladóknak..

 Az adventi koszorú elengedhetetlen kelléke az adventi időszaknak. Beszerzése, illetve elkészítése november végén aktuális, hiszen az első adventi vasárnapon gyújtjuk meg az első gyertyát, addigra el kell készülnie. Ha szeretnénk saját készítésű adventi koszorúval előrukkolni, a következő tippek segítésül szolgálhatnak. Nem utolsó sorban, olcsóbban kijöhetünk, mint a készen vásárolt koszorúnál, hiszen az egyszeri beszerzések több év alatt megtérülnek. Karácsony olcsón>>

Szükséges kellékek

  • Koszorú alap: ez lehet szalmából font, de akár hungarocell vagy egyéb gyűrű is, amelyre az ágakat fel tudjuk erősíteni. Az alap beszerezhető barkácsboltokban, virágosnál, de akár szupermarketekben is. Általában különböző méretekben kaphatók. Előnyük, hogy többször felhasználhatók. Csupasz faágakból otthon is készíthető koszorú alap.
  • Ágak: általában zöld színűek, így lehet fenyő, vagy más örökzöld, babérmeggy, borostyán, de akár bogyós ág is.
  • Rögzítő eszközök: drót, olló, esetleg fanyárs, fogpiszkáló, ragasztópisztoly.
  • Dekorációs kellékek: szintén könnyen beszerezhetők, de begyűjthetők egy őszi erdei séta keretében is.

Koszorú kötése

  1. A zöld ágakat kis gallyakra szedjük. Így könnyebb a felerősítés a koszorú alapra. A kis gallyakat kis csokrokká állítsuk össze, és a szárnál a dróttal megkötözzük.
  2. Ezután ezeket a kis csokrokat egyenként dróttal erősítsük fel az alapra úgy, hogy fedjék be körbe az egész gyűrűt. A legegyszerűbben ezt úgy készíthetjük el, ha egy helyen elkezdjük a takarást, és folyamatosan rakjuk a csokrokat egy irányba haladva a koszorú alapon és közben a dróttal folyamatosan átkötjük a koszorú alapot úgy, hogy a csokrok rögzüljenek. A drótot ne vágjuk el, hanem vezessük egy darabként végig a kötözés során.
  3. Így haladjunk sorba a kis csokrok rögzítésével úgy, hogy a csokrok a koszorú alapot fedjék be, de ne kötözzünk túl szorosan, hogy szép formája is legyen a koszorúnak. Ennek érdekében hagyjuk, hogy néhány zöld gally szabadon maradjon a kötözés során. A nagyon “rakoncátlan” ágakat drót hurokkal (drótból készítsünk egy mini U alakú horgot) vagy ragasztópisztollyal rögzítsük. Fontos továbbá, hogy a szárakat mindig takarjuk el a következő csokorral. Ha kis hézagok, vagy lyukak keletkeznek, nem gond, később bedughatunk oda kis ágakat vagy csokrokat, esetleg dekorációs kelléket.
  4. Ha ez az alap elkészült, ízlés szerint haladhatunk tovább egyéb dekorációval. Ezeket ragaszthatjuk,  dróttal ráköthetjük a koszorúra, beleszúrhatjuk egy darab dróttal (pl. gyertya) a koszorúba, rátekerhetjük a koszorúra (pl. füzér), vagy egyszerűen csak beledugjuk az ágak közé (dekoratív levelek). A gyertyákat koszorúba szúrható gyertyatartóval is felhelyezhetjük. Apró gyümölcsöket, almát, citromot fanyárssal vagy fogpiszkálóval is rögzíthetünk.
  5. Legvégén kössük át a koszorút szalaggal, vagy dekoráljuk masnival.

Tippek: ha a koszorút az ajtóra kívánjuk felakasztani, drótból készítsünk egy akasztót a koszorú hátoldalán (és természetesen ne tegyünk rá gyertyát, viszont lóghat róla szalaggal felkötött karácsonyi dísz). A koszorú kötéséhez csupasz koszorú alappal kb. 1-1,5 óra szükséges. A haladók a gallyak csokorba kötését elhagyhatják, és az ágakat egyenként azonnal az alapra rögzíthetik. Érdemes esetleg kesztyűben végezni a kötést.

A klasszikus adventi koszorún általában fenyőág, négy darab gyertya (minden adventi vasárnapra egy darab) és szalag van. Ettől azonban el is térhetünk a saját készítésű adventi koszorúnál. Íme néhány tipp:

  • A koszorú alap készülhet akár fűszerből is. Erre kiválóan alkalmas a friss babérlevél, vagy rozmaring ág. A felhasználásra kerülő zöld ágakat nyugodtan vegyíthetjük is, azaz használhatunk különböző árnyalatú és levelű ágakat. A koszorú alap készülhet továbbá mohával, vagy csak száraz termésekkel kirakva is.
  • A négy darab gyertya általában egyenletesen oszlik el a koszorú, de ez is lehet másképp. Használhatunk egy nagyobb és három kisebb gyertyát, vagy csak egy darab nagyot, akár alacsony és vastag, vagy magas és vékony gyertyát. Tehetjük az összes gyertyát egymás mellé is.
  • A koszorú dekorálható szalag, vagy szalagból készült masni mellett a következő dekorációs kellékekkel is: gyöngyfüzér, magvak, bogyók, karácsonyi díszek, alma, citrom, paprika, aprósütemények, transzparens papírból kivágott karácsonyi formák, apró fa vagy szalma játékok és díszek, narancshéj, fűszerek, toboz, stb. Ezeket részben be/át is festhetjük. Rögzítésükre használhatunk drótot, fanyársat, fogpiszkálót, ragasztót.

Hasznos adventi koszorú tippek: 

  • Egyszerűbb a dolgunk, ha már zölddel befedett koszorú alapot vásárolunk, sokféle kapható pl. virágosnál.
  • A kevesebb több, azaz ne vigyük túlzásba a dekorálást. Válasszuk ki a mottót (elegáns, hagyományos, modern, stb.) és ennek megfelelő kellékeket alkalmazzunk.
  • Ügyeljünk arra, hogy a gyertya és a szalag passzoljon a koszorú stílusához és színeihez.
  • A koszorúkötési technikát (a koszorú alap nélkül) ajtó vagy fali dísz készítéséhez is felhasználhatjuk. Erre kiválóan felhasználható a koszorú készítése során keletkező maradék kellék.
  • Szép masni kötése nem egyszerű. Használjunk lehetőleg textilszalagot, kössük vagy erősítsük dróttal a koszorúra. Ha félünk a masnitól, tekerjük körbe a koszorút dekoratív szalaggal.
  • Asztali és falon vagy ajtón lógó koszorúra is igaz, hogy illeszkednie kell az asztalhoz, illetve függőleges felülethez, ezért alsó részét kössük úgy, hogy lapos legyen.
  • A koszorú tovább friss marad, ha néha-néha megspricceljük vízzel.
  • Az asztali adventi koszorút tegyük egy lapos tányérra, így a lepergő fenyőtüskék ott összegyűlhetnek, illetve esetleg leolvadó gyertya sem okoz gondot.
  • Advent után a koszorút bontsuk le, a friss zöld ágat leszámítva mindent eltehetünk a következő évre és újra felhasználhatjuk. A helyére tegyünk egy karácsonyi tálat gyümölcsökkel, fűszerekkel, díszekkel.
  • A felnőttek koszorúkötése akár kedves adventi programmá is alakítható baráti, munkatársi vagy családi körben. Így a kellékek beszerzése is egyszerűbb és megosztható. Közben a gyerekek karácsonyi kézműveskedéssel foglalkozhatnak, miközben karácsonyi italok mellé karácsonyi süteményeket eszeget az egész társaság!
  • Forrás:www.tutitippek.hu

 

Mézeskalács Adventi naptár készítése

 

Hozzávalók (1 darabhoz)

Egy kinyomtatott fenyő sablon - Ide klikkelve letölthető a sablon!

A tésztához:
250 g méz
100 g vaj
125 g barnacukor
5 g őrölt fahéj
5 g őrölt gyömbér
3 g őrölt szegfűszeg
8 g holland kakaópor
500 g liszt
1 g sütőpor
1 db egésztojás
1 csipet só

A fényes mázhoz:
2 db tojásfehérje

A díszítéshez:
1 db tojásfehérje
200-250 g porcukor
6 m hosszú, 3-4 mm széles, lehetőleg bordó dísszalag

Elkészítés

1. A sütőt előmelegítjük 170 C-ra. Előkészítünk egy sütőpapírral fedett sütőlemezt.

2. A tészta összes összetevőjét egy tálba tesszük, és alaposan összegyúrjuk.

   

3. Befóliázzuk a kész tésztát, és hűtőbe tesszük kb 30 percre.

4. Ha a tészta pihent, elővesszük és kinyújtjuk a tésztát kb 43 X 36 cm nagyságú négyzetre.

 

5. A kinyomtatott - IDE KLIKKELVE IS LETÖLTHETŐ! - fenyősablont a tészta egyik szélére tesszük, és az éleket egy gombostűvel átszurkáljuk.

  

6. Ha ez megvan levesszük a sablont, és liszttel leszórjuk a tésztát. Kezünkkel elsimítjuk, majd lesöpörjük a lisztet. Ezáltal a lyukakba belemegy a liszt, és láthatóvá válnak a fenyő körvonalai. Kivágjuk a tésztából a fenyőalakot egy kis méretű késsel.

   

7. A maradék tésztából 24 db egyforma, 3 X 3 cm-es négyzetet vágunk ki a fenyőalak mellett.

8. A kockákat rátesszük a fenyőalakra abban az elosztásban, ahogyan a kész naptáron lesznek.

9. Egy bármilyen arra alkalmas eszközzel a kockák felső két sarkánál szúrjunk 4 mm átmérőjű lyukakat a kockákba és a fenyőbe. A lyukak sütés közben kissé szűkülni fognak. Ha nagyon összszűkülnének majd később ki lehet hengeres fogpiszkálóval szélesíteni őket.

 

10. Ha a lyukakat kiszúrtuk, vegyük le a kockákat, tegyük őket a sütőlemezre, majd a fenyőt is - ügyelve, hogy ne deformálódjon!
FIGYELEM! A fenyő a munka alatt valószínűleg letapadt a asztalra. Mielőtt felszednénk, egy vékony pengéjű késsel vágjunk alá, az átemeléshez pedig vegyük igénybe más segítségét is. Egyedül igen problémás.

11. Ha naptárunkra fényes bevonatot szeretnénk, akkor most vékonyan kenjünk le minden darabot tojásfehérjével. A sütőlemezen vannak a darabok, az előmelegített sütőben kb 15-25 perc alatt készre sütjük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
FIGYELEM! A kis kockák elképzelhető, hogy előbb kisülnek, mint a fenyő alak. Ebben az esetben vegyük le a kockákat a lemezről, a fenyőt pedig tegyük vissza sülni. A fa alak akkor sült készre, ha kihűlés után teljesen kemény és merev lesz.

12. Most a díszítésül szolgáló fehér masszát (szaknyelven glazúrt) készítjük el. Egy tálba beletesszük az átszitált porcukrot, és fokozatosan adagoljuk hozzá a tojásfehérjét. Minden csepp után keverjük el alaposan, és addig csepegtessük hozzá a tojásfehérjét, míg sűrőn folyós masszát nem kapunk.
FIGYELEM! Az így kapott masszát mindig fedjük le, ha nem használjuk, mert percek alatt megkérgesedik!

  

13. Most elkészítjük szilikonos sütőpapírból a díszítéshez használatos papírzsákot, az alábbi képek alapján.

    

14. A papírzsákba töltjük a díszítő cukormasszát, a zsák végét felcsavarjuk, a spiccére ollóval apró lyukat vágunk. Kirakjuk egymás mellé a kockákat, felszámozzuk őket 1-24-ig. Majd ízlés szerint díszíthetjük is őket, valamint a fenyőalakot is.

  

15. A feldíszített darabokat hagyjuk pár órán át száradni, majd a vékony szalaggal kötözzük fel a számokat a fenyőalakra. Hátul csomózzuk meg a szalagokat. Számonként 25 cm hosszú, 3-4 mm széles szalagot számoljunk, azaz kb 6 m szalagra lesz szükségünk.
FIGYELEM! Nagyban megkönnyíthetjük saját munkánkat, ha a szalagok végét spiccre vágjuk!

   

16. A hátlapon lévő hurkok segítségével akasszuk a falra a kész naptárat.
FIGYELEM! Nem a csillagnál kell felfüggeszteni a naptárat, hanem a számokat tartó hátsó szalagokon kell elosztani a terhelést!

 

ZSEBES NAPTÁR
Hagyományosan a saját kezűleg készült adventi naptárak 24 zsebecskét tartalmaznak. A zsebeket külön-külön kell felvarrni az anyagra, ráadásul össze-vissza elhelyezve a dátumok számait.
Így csemetéinknek minden alkalommal hosszas keresgélésbe merülve kell rátalálnia a zsebek rejtette finomságokra.
FIÓKOS NAPTÁR
A zsebes naptárból kiindulva készíthetünk fiókos naptárat is, azaz a zsebek helyett fiókokat kell készítenünk.
Ezeket egyforma méretű dobozok vagy gyufás skatulyák összeragasztásából állíthatjuk elő.
Szintén 24 darab fióknak kell szerepelnie, ezért mindenképpen olyan formát kell kialakítanunk, hogy se több, se kevesebb fiók ne szerepeljen naptárunkon.
Díszítésképpen a fiókokat festhetjük karácsonyi mintákkal.


FORMATERVEZETT NAPTÁR
A naptár maga is már utalhat az ünnep egyes elemire. Azaz a naptár alakját vagy a zsebek elhelyezkedését eleve készíthetjük úgy, hogy az valamilyen alakot öltsön.
Mindenképpen tervezzük meg, hogy a kiszabott mintán, hogyan helyezkedjenek el, és hogyan férnek rá a zsebek. A naptár alakja lehet fenyőfa:

 


 

 

 

 

Címkék: adventi koszorú készítése mézeskalács adventi naptár

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Kiss Lászlóné zsuzsa üzente 13 éve

Köszönöm a jó ötleteket. Kissné Zsuzsa.

Válasz

Farkas Györgyi üzente 13 éve

HÁT EZ TÜNDÉRI KI IS PRÓBÁLOM,HA IDŐM ENGEDI

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu