Szeretettel köszöntelek a Barbacs Közösségi Oldala közösségi portálján!
http://barbacs.network.hu/
Nagyon sok érdekes dolog vár Rád az oldalon, légy a társunk, állj közénk.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Barbacs Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Barbacs Közösségi Oldala közösségi portálján!
http://barbacs.network.hu/
Nagyon sok érdekes dolog vár Rád az oldalon, légy a társunk, állj közénk.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Barbacs Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Barbacs Közösségi Oldala közösségi portálján!
http://barbacs.network.hu/
Nagyon sok érdekes dolog vár Rád az oldalon, légy a társunk, állj közénk.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Barbacs Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Barbacs Közösségi Oldala közösségi portálján!
http://barbacs.network.hu/
Nagyon sok érdekes dolog vár Rád az oldalon, légy a társunk, állj közénk.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Barbacs Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
http://www.enportal.hu/farsangi-finomsagok.html
Nemsokára itt a farsangi időszak, hagyományosan a bálok, mulatságok és a nagy evés-ivás időszaka. Régen ezt jelentette, mára már másképp ünnepeljük ezt a tavaszváró mulatságot. Mutatunk nektek néhány kihagyhatatlan édességet, melyek a farsang legjobb finomságai. Természetesen a főszerep a fánké.
Édességek farsang idején
Farsangkor készíthetünk szalagos fánkot, cseh fánkot, rózsafánkot és
persze csörögét (azaz forgácsfánkot), hiszen e nélkül elképzelhetetlen a
farsang. Természetesen ilyenkor sósat és édeset egyaránt készíthetünk,
ilyenkor még a leves is lehet pezsgős, ünnepi. Az biztos, hogy a
gyerekek favoritja az édes sütemények, azon belül a fánk lesz, amiből
sosem lehet eleget sütni. Kicsit egészségesebb verzióban találjátok már
itt a recepteket.
A legfinomabb édességek
Farsangi pezsgős almalé
Hozzávalók:
2 piros alma
25 dkg eper (fagyasztott vagy friss)
2 evőkanál citromlé
1 evőkanál reszelt citromhéj
10 dkg nyírfacukor/nádcukor/méz (ízlés szerint)
2 dl száraz fehérbor
1,5 evőkanál kukoricaliszt/teljes kiőrlésű liszt
2,5 dl jégbe hűtött pezsgő vagy habzóbor
a díszítéshez: 1 evőkanál apróra vágott pisztácia/fahéj
Elkészítés:
A fagyasztott eperszemeket szobahőmérsékleten felengedjük, közben az
almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítva felnegyedeljük, majd
hosszában felszeleteljük. Citromlével meglocsoljuk, hogy ne barnuljon
meg. 350 ml vizet a cukorral állandó kevergetés mellett felforralunk,
hozzáadjuk a bort, a citromhéjat és az almaszeleteket. Néhány percig
együtt forraljuk, amíg az alma roppanós puha nem lesz. Közben a
kukoricalisztet elkeverjük egy kis hideg vízzel, és ügyelve arra, hogy
nehogy becsomósodjon, behabarjuk vele a levest. Ezután néhány percig kis
lángon, gyöngyözve forraljuk, majd a tűzről levéve az edényt hűlni
hagyjuk.
Az epret két részre osztjuk. A szebb szemeket egészben hagyva, a többit
pedig mixerben pürésítve, nyersen az almaléhez adjuk. A levest
hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt felöntjük pezsgővel, négy részre
osztjuk, a tetejét apróra tört pisztáciával díszítjük.
Farsangi fánk
Hozzávalók:
50 dkg teljes kiőrlésű liszt
3 dkg élesztő
4 tojássárgája
10 dkg sütőmargarin
10 dkg nádcukor/méz
1 csomag vaníliás cukor/pár csepp vanília aroma
kb. 3 dl tej
1 evőkanál rum
fél citrom reszelt héja
a sütéshez: olaj
Elkészítés:
Az élesztőt egy kevés cukorral és kb. fél deci tejjel felfuttatjuk. A
lisztet, a tojássárgájával, a vaníliás cukorral és a maradék cukorral
összekeverjük, majd a felfuttatott élesztőt is hozzáöntjük, majd annyi
langyos tejjel, amennyit felvesz, összedagasztjuk. Amikor már szép
hólyagos, az olvasztott margarint is hozzágyúrjuk. Kevés liszttel
meghintjük, és meleg helyen duplájára kelesztjük Miután megkelt,
lisztezett deszkán hüvelykujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Fánkszaggatóval
kiszaggatjuk, majd a maradékot újra összegyúrjuk és újra szaggatjuk.
Amikor elfogyott a tészta, még egy negyed óráig kelesztjük a nyers
fánkokat. Közben egy lábasban olajat hevítünk, és amikor már jó meleg,
beletesszük a fánkokat. Először fedő alatt kis lángon sütjük, majd
megforgatjuk, és nagy lángon, fedő nélkül sütjük. Így lesz szép szalagos
a fánk. Porcukorral és lekvárral kínáljuk.
Részeges pezsgőtorta - sütés nélkül Hozzávalók: 5 dl tejszín 2 tojás fehérje 6 dkg nádcukor/méz 10 zselatinlap 4 dl pezsgő (lehetőleg jó minőségű) 10 dkg porcukor 40 db babapiskóta 2 dl pezsgő Elkészítés: Egy kerek, mély tálat (kb. 2,5 l folyadék férjen bele) folpackkal kibélelünk. A tejszínt felverjük és hideg helyre tesszük. A tojásfehérjéket a kristálycukorral krémes habbá keverjük. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. 3 evőkanál pezsgőt megmelegítünk, majd feloldjuk benne a víztől két kézzel kinyomkodott zselatinlapokat. A maradék pezsgőt kézi mixerrel a porcukorral habosra keverjük, majd lassan hozzáadjuk a feloldott zselatint és rövid ideig továbbmixeljük, amíg könnyű habbá verődik. Óvatosan hozzáadjuk a tojásfehérje keményre vert habját és a tejszínt is. A babapiskóták előkészítéséhez a pezsgőt a porcukorral elkeverjük és kissé felmelegítjük. Ebbe fogjuk majd a babapiskótákat beleforgatni. Fóliával kibélelt tál aljába egy kis pezsgőkrémet teszünk, erre jön a pezsgőbe forgatott babapiskóta egy része, majd újból a krém, és a piskóta - amíg el nem fogy. Lefedve legalább 8 órát a hűtőszekrényben kell állnia. Fogyasztás előtt óvatosan egy megfelelő átmérőjű lapos tálra borítjuk (a lapos tálat tegyük a mély tál tetejére és fejtetőre fordítva az ez könnyen sikerül), majd lehúzzuk róla a fóliát. Szeletelve (akár egy tortát) tálaljuk.
Kráfli
Hozzávalók:
50 dkg teljes kiőrlésű liszt
50 dkg zsír (kókuszzsír)
1 evőkanál cukor
2 tojássárgája
kevés ecet
só
(kevés, savó, vagy tejföl)
lekvár
Elkészítés:
A hájat ledaráljuk. A lisztből, tojásból kevés ecetes víz hozzáadásával
tésztát készítünk, és kinyújtjuk. A hájat kevés liszttel elkeverjük,
rátesszük a kinyújtott tésztára, majd a tésztával együtt
összehajtogatjuk. Fél órai pihentetés után kinyújtjuk, majd ismét
összehajtogatjuk. Ezt háromszor megismételjük, sima és dupla
hajtásokkal. Végül vékonyra kinyújtjuk, négyszögletes (8 x 8 cm-es)
darabokra vágjuk. Megkenjük szilva-, meggy- vagy málnalekvárral és
háromszögletűre hajtjuk. Kizsírozott tepsiben, jó meleg sütőben
megsütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Csöröge fánk
Hozzávalók:
5 dl teljes kiőrlésű liszt
4 tojássárga
csipet só
1 kávéskanál cukor
2 dl tejföl (kefir vagy joghurt is jó)
1 kávéskanál szódabikarbóna
Valamint:
olaj a sütéshez
Elkészítés:
A hozzávalókat jól összedolgozom, ne legyen nagyon lágy a tészta. Kinyújtom, 3 ujjnyi csíkokra metélem derelyemetszővel.
Paralelogramma alakúra szeletelem a csíkokat, mindegyikbe középre egy
nyílást vágok átlósan, kb. 2 ujjnyit. Ezen áthúzom az egyik csúcsát.
Bő forró olajban, egyszer megfordítva, aranybarnára sütöm. Porcukorral megszórom, majd lekvárral kínálom.
Ne feledd: mindent csak mértékkel egyél. Néha lehet csalni, de nem 7-szer egy héten. Ha bűnöztél, eddz aznap kicsit többet.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!