Szeretettel köszöntelek a Barbacs Közösségi Oldala közösségi portálján!
http://barbacs.network.hu/
Nagyon sok érdekes dolog vár Rád az oldalon, légy a társunk, állj közénk.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Barbacs Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Barbacs Közösségi Oldala közösségi portálján!
http://barbacs.network.hu/
Nagyon sok érdekes dolog vár Rád az oldalon, légy a társunk, állj közénk.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Barbacs Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Barbacs Közösségi Oldala közösségi portálján!
http://barbacs.network.hu/
Nagyon sok érdekes dolog vár Rád az oldalon, légy a társunk, állj közénk.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Barbacs Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Barbacs Közösségi Oldala közösségi portálján!
http://barbacs.network.hu/
Nagyon sok érdekes dolog vár Rád az oldalon, légy a társunk, állj közénk.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Barbacs Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
http://www.enportal.hu/farsangi-finomsagok.html
Nemsokára itt a farsangi időszak, hagyományosan a bálok, mulatságok és a nagy evés-ivás időszaka. Régen ezt jelentette, mára már másképp ünnepeljük ezt a tavaszváró mulatságot. Mutatunk nektek néhány kihagyhatatlan édességet, melyek a farsang legjobb finomságai. Természetesen a főszerep a fánké.
Édességek farsang idején Farsangkor készíthetünk szalagos fánkot, cseh fánkot, rózsafánkot és persze csörögét (azaz forgácsfánkot), hiszen e nélkül elképzelhetetlen a farsang. Természetesen ilyenkor sósat és édeset egyaránt készíthetünk, ilyenkor még a leves is lehet pezsgős, ünnepi. Az biztos, hogy a gyerekek favoritja az édes sütemények, azon belül a fánk lesz, amiből sosem lehet eleget sütni. Kicsit egészségesebb verzióban találjátok már itt a recepteket. A legfinomabb édességek Farsangi pezsgős almalé Hozzávalók: 2 piros alma 25 dkg eper (fagyasztott vagy friss) 2 evőkanál citromlé 1 evőkanál reszelt citromhéj 10 dkg nyírfacukor/nádcukor/méz (ízlés szerint) 2 dl száraz fehérbor 1,5 evőkanál kukoricaliszt/teljes kiőrlésű liszt 2,5 dl jégbe hűtött pezsgő vagy habzóbor a díszítéshez: 1 evőkanál apróra vágott pisztácia/fahéj Elkészítés: A fagyasztott eperszemeket szobahőmérsékleten felengedjük, közben az almákat meghámozzuk, magházukat eltávolítva felnegyedeljük, majd hosszában felszeleteljük. Citromlével meglocsoljuk, hogy ne barnuljon meg. 350 ml vizet a cukorral állandó kevergetés mellett felforralunk, hozzáadjuk a bort, a citromhéjat és az almaszeleteket. Néhány percig együtt forraljuk, amíg az alma roppanós puha nem lesz. Közben a kukoricalisztet elkeverjük egy kis hideg vízzel, és ügyelve arra, hogy nehogy becsomósodjon, behabarjuk vele a levest. Ezután néhány percig kis lángon, gyöngyözve forraljuk, majd a tűzről levéve az edényt hűlni hagyjuk. Az epret két részre osztjuk. A szebb szemeket egészben hagyva, a többit pedig mixerben pürésítve, nyersen az almaléhez adjuk. A levest hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt felöntjük pezsgővel, négy részre osztjuk, a tetejét apróra tört pisztáciával díszítjük.
Farsangi fánk Hozzávalók: 50 dkg teljes kiőrlésű liszt 3 dkg élesztő 4 tojássárgája 10 dkg sütőmargarin 10 dkg nádcukor/méz 1 csomag vaníliás cukor/pár csepp vanília aroma kb. 3 dl tej 1 evőkanál rum fél citrom reszelt héja a sütéshez: olaj Elkészítés: Az élesztőt egy kevés cukorral és kb. fél deci tejjel felfuttatjuk. A lisztet, a tojássárgájával, a vaníliás cukorral és a maradék cukorral összekeverjük, majd a felfuttatott élesztőt is hozzáöntjük, majd annyi langyos tejjel, amennyit felvesz, összedagasztjuk. Amikor már szép hólyagos, az olvasztott margarint is hozzágyúrjuk. Kevés liszttel meghintjük, és meleg helyen duplájára kelesztjük Miután megkelt, lisztezett deszkán hüvelykujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, majd a maradékot újra összegyúrjuk és újra szaggatjuk. Amikor elfogyott a tészta, még egy negyed óráig kelesztjük a nyers fánkokat. Közben egy lábasban olajat hevítünk, és amikor már jó meleg, beletesszük a fánkokat. Először fedő alatt kis lángon sütjük, majd megforgatjuk, és nagy lángon, fedő nélkül sütjük. Így lesz szép szalagos a fánk. Porcukorral és lekvárral kínáljuk.
Részeges pezsgőtorta - sütés nélkül Hozzávalók: 5 dl tejszín 2 tojás fehérje 6 dkg nádcukor/méz 10 zselatinlap 4 dl pezsgő (lehetőleg jó minőségű) 10 dkg porcukor 40 db babapiskóta 2 dl pezsgő Elkészítés: Egy kerek, mély tálat (kb. 2,5 l folyadék férjen bele) folpackkal kibélelünk. A tejszínt felverjük és hideg helyre tesszük. A tojásfehérjéket a kristálycukorral krémes habbá keverjük. A zselatinlapokat hideg vízbe áztatjuk. 3 evőkanál pezsgőt megmelegítünk, majd feloldjuk benne a víztől két kézzel kinyomkodott zselatinlapokat. A maradék pezsgőt kézi mixerrel a porcukorral habosra keverjük, majd lassan hozzáadjuk a feloldott zselatint és rövid ideig továbbmixeljük, amíg könnyű habbá verődik. Óvatosan hozzáadjuk a tojásfehérje keményre vert habját és a tejszínt is. A babapiskóták előkészítéséhez a pezsgőt a porcukorral elkeverjük és kissé felmelegítjük. Ebbe fogjuk majd a babapiskótákat beleforgatni. Fóliával kibélelt tál aljába egy kis pezsgőkrémet teszünk, erre jön a pezsgőbe forgatott babapiskóta egy része, majd újból a krém, és a piskóta - amíg el nem fogy. Lefedve legalább 8 órát a hűtőszekrényben kell állnia. Fogyasztás előtt óvatosan egy megfelelő átmérőjű lapos tálra borítjuk (a lapos tálat tegyük a mély tál tetejére és fejtetőre fordítva az ez könnyen sikerül), majd lehúzzuk róla a fóliát. Szeletelve (akár egy tortát) tálaljuk.
Kráfli Hozzávalók: 50 dkg teljes kiőrlésű liszt 50 dkg zsír (kókuszzsír) 1 evőkanál cukor 2 tojássárgája kevés ecet só (kevés, savó, vagy tejföl) lekvár Elkészítés: A hájat ledaráljuk. A lisztből, tojásból kevés ecetes víz hozzáadásával tésztát készítünk, és kinyújtjuk. A hájat kevés liszttel elkeverjük, rátesszük a kinyújtott tésztára, majd a tésztával együtt összehajtogatjuk. Fél órai pihentetés után kinyújtjuk, majd ismét összehajtogatjuk. Ezt háromszor megismételjük, sima és dupla hajtásokkal. Végül vékonyra kinyújtjuk, négyszögletes (8 x 8 cm-es) darabokra vágjuk. Megkenjük szilva-, meggy- vagy málnalekvárral és háromszögletűre hajtjuk. Kizsírozott tepsiben, jó meleg sütőben megsütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Csöröge fánk Hozzávalók: 5 dl teljes kiőrlésű liszt 4 tojássárga csipet só 1 kávéskanál cukor 2 dl tejföl (kefir vagy joghurt is jó) 1 kávéskanál szódabikarbóna Valamint: olaj a sütéshez Elkészítés: A hozzávalókat jól összedolgozom, ne legyen nagyon lágy a tészta. Kinyújtom, 3 ujjnyi csíkokra metélem derelyemetszővel. Paralelogramma alakúra szeletelem a csíkokat, mindegyikbe középre egy nyílást vágok átlósan, kb. 2 ujjnyit. Ezen áthúzom az egyik csúcsát. Bő forró olajban, egyszer megfordítva, aranybarnára sütöm. Porcukorral megszórom, majd lekvárral kínálom. Ne feledd: mindent csak mértékkel egyél. Néha lehet csalni, de nem 7-szer egy héten. Ha bűnöztél, eddz aznap kicsit többet.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!