Szeretettel köszöntelek a Barbacs Közösségi Oldala közösségi portálján!
http://barbacs.network.hu/
Nagyon sok érdekes dolog vár Rád az oldalon, légy a társunk, állj közénk.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Barbacs Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Barbacs Közösségi Oldala közösségi portálján!
http://barbacs.network.hu/
Nagyon sok érdekes dolog vár Rád az oldalon, légy a társunk, állj közénk.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Barbacs Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Barbacs Közösségi Oldala közösségi portálján!
http://barbacs.network.hu/
Nagyon sok érdekes dolog vár Rád az oldalon, légy a társunk, állj közénk.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Barbacs Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Barbacs Közösségi Oldala közösségi portálján!
http://barbacs.network.hu/
Nagyon sok érdekes dolog vár Rád az oldalon, légy a társunk, állj közénk.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Barbacs Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Likőrös-kávés forró csoki
Hozzávalók:
1 dl tej (60 kcal)
3 kocka meggylikőrrel töltött csokoládé (kb. 2 dkg = 100 kcal)
1 csomag csokis cappucinopor (4 g = kb. 20 kcal)
tejszínhab (1 evőkanál = kb. 4 g = 10 kcal)
pici kakaópor a tetejére
Elkészítés:
A tejbe beledobtam a csokikockákat, mikróba nem egészen egy percre be (közben
figyeltem, hogy forrás közben ki ne fusson a csészéből), aztán a megolvadt
csokit szépen elkevertem, belszórtam még a cappuccinoport, tetejére ment a
tejszínhab, egy leheletnyi kakaópor, és kész is. Nem mondom, hogy
kalóriamentes, de meglepő módon nem is olyan vészes. Viszont isteni finom
Mézes tojás flip
Hozzávalók:
8 dl tej
4 tojás
3 evőkanál konyak
2 evőkanál akácméz
őrölt szerecsendió
őrölt fahéj
A tojások sárgáját a mézzel keverd
habosra. A tejet forrald fel, a tojásfehérjéket verd habbá. A felforralt tejet
és a konyakot öntsd a
tojássárgája-masszához, keverd el jól, majd az egészet keverd hozzá a
fehérjehabhoz. Teáscsészékbe oszd szét, és a tetejüket szórd meg
szerecsendióval és fahéjjal.
Glögi-finn karácsony ital
Hozzávalók:
3 dl víz
1 rúd fahéj
5 db szegfűszeg
egy kis darab szárított gyömbér
1/2 teáskanál kardemon mag
reszelt narancshéj
3 dl ribizlilé vagy szörp vagy vörösbor
5 dl más gyümölcslé (pl. almalé vagy szőlőlé)
fehér vagy barna cukor
A poharakba mazsola és manduladarabok.
Elkészítés:
1. A gyömbért reszeljük le. Forraljuk fel a vizet és a
fűszereket. Kb. egy fél órán át igen lassú tűzön főzzük őket. Szűrjük át, a
fűszereket dobjuk ki.
2. Öntsük a fűszeres lébe a ribizlilét (vagy szörpöt) és az almalevet (vagy
szőlőlevet), ha szükséges, ízesítsük cukorral. Forraljuk fel még egyszer, csak
ekkor adjuk hozzá a bort is, ha nem szörpöt vagy gyümölcslevet akarunk
használni.
3. Mindegyik pohárba öntsünk a forró italból és tegyünk a poharakba ízlés
szerint mandulát és/vagy mazsolát.
Tanácsok:
Hideg téli estéken glögit kortyolgatva
nézhetjük kedvenc filmünket! :D
Elkészítési idő: 50 perc
Házi csokoládélikőr
Hozzávalók:
- 30 dkg cukor,
- 20 dkg olvasztott csokoládé,
- 1-2 db csokoládé aroma,
- 2-3 dl víz,
- 3 dl tiszta alkohol.
Elkészítés:
Az olvasztott csokoládéból, a cukorból és a vízből főzzünk szirupot, majd
alaposan hűtsük le. Közben a csokoládéaromát keverjük el a tiszta alkohollal,
és öntsük a kihűlt sziruphoz. Öntsük szép üvegbe, és néhány hétig hagyjuk állni
a hűtőben. Időnként mozgassuk, rázzuk meg.
Kávékülönlegességek
Farizeus
Előmelegített kávéscsészébe rakjunk egy csipet csokoládéreszeléket, 1 teáskanál
cukrot és egy likőröspohárnyi rumot. Jó alaposan keverjük össze, és töltsük fel
erős, forró kávéval. A tetejére keményre felvert tejszínhabot halmozzunk. Rum
helyett kerülhet bele whisky vagy konyak is.
Kávé grog
Forró és finom
Hőálló pohárba rakjunk egy teáskanál vajat, egy darabka citromhéjat és egy
darabka narancshéjat, 4 cl fehér rumot és 2 cl édes, felveretlen tejszínt. Ez
öntsük fel forró kávéval, és ízlés szerint édesítsük.
Kozákvér
Egy fazékban forraljunk fel 3/8 liter vizet, két evőkanál cukorral és egy
felvágott vaníliarúddal. Húzzuk le a tűzről, adjunk hozzá 4 púpozott evőkanál
porkávét, forrósítsuk fel, de ne forraljuk. A poharakat, vagy csészéket, amikbe
az italt tölteni szeretnénk, öblítsük át forró vízzel, majd mindegyikbe tegyünk
egy-egy kis pohárka vodkát. A kozákkávéból vegyük ki a vanília rudat, majd
osszuk szét a csészékben. Minden csésze, vagy pohár szélét díszítsük egy-egy
narancskarikával.
Narancsos
kávépuncs
Egy edényben 3 púpozott evőkanál barna kandiscukrot, egy szelet naranccsal, 6
likőrös pohár rummal és fél liter vízzel felforrósítunk. 4 kávéscsészébe
csészénként egy teáskanál porkávét teszünk. Ezt felöntjük a cukros-rumos vízzel
(a narancsot előtte kiszedjük), az egészet összekeverjük, a tetejét keményre
vert tejszínhabbal, és reszelt narancshéjjal díszítjük.
Vaníliás tejeskávé
Szintén 2 fő részére 1 vanília rudat vágjunk ketté, a belsejét kaparjuk ki, és
az egészet adjuk 3 dl tejhez. A tejet melegítsük meg,
majd a tűzről levéve vegyük ki a vaníliát és a tejet habverővel habosítsuk fel.
3 dl erős kávét osszunk el két pohárba, öntsük rá a
vaníliás tejet. Ízlés szerint kínáljuk cukorral és tálaljuk a pohárba tett
vaníliarúddal.
Narancsos kávé
2 fő részére egy (bio) narancs héjából keveset reszeljünk le, közepénél vágjunk
ki 2 vastag szeletet, a maradékból préseljük ki a levet. A két narancsszeletbe
szúrjunk 3-3 szegfűszeget. 3 ek cukrot enyhén karamellizáljunk (csak
óvatosan!), tegyük bele a narancsszeleteket és öntsük fel a narancslével. Az
egészet pár percig főzzük, amíg szirup állagot nem kapunk. Ehhez adjunk 3 dl erős kávét és 4 cl narancslikőrt.
Leszűrve, magas poharakba öntve, tejszínhabbal és a reszelt narancshéjjal
dekorálva
Ír kávé
15 cl forró kávé
3cl ír whiskey
2 kávéskanálnyi barna
cukor
tejszín
Fülespohárba beletesszük
a cukrot, felöntjük a whiskeyvel és a forró
kávéval, majd megkeverjük, hogy a cukor
elolvadjon. A tetejére két kanálnyi felvert
tejszínt teszünk.
Karácsonyi tojáslikőr
Hozzávalók:
- 6 dl tej,
- 1 evőkanál rum,
- 0,5dl vodka,
- 15 dkg porcukor,
- 5 csomag vaníliás cukor,
- 5 tojássárga.
Elkészítés:
A tejet forraljuk fel, és teljesen hűtsük ki. A tojások sárgáját alaposan
dolgozzuk össze a cukorral és a vaníliás cukorral, és verjük habosra. Lassan,
folyamatos kevergetés mellett adagoljuk hozzá a lehűtött tejet, majd vodkával
és rummal ízesítsük. Tegyük a hűtőbe, és likőrös pohárkákból kínáljuk. Minél
tovább áll a likőr a hűtőben, annál finomabb és annál jobban összeérnek az
ízek. 2 naponta rázogassuk össze.
Narancsgrog
Kényeztesd magad ezzel a lélekmelegítő itallal egy hosszú bevásárlás után a fotelba rogyva.
Hozzávalók:
• 4 db lédús narancs
• 1 db citrom
• 1,5 dl rum
• 3 dl fekete tea
• 4-5 evőkanál cukor
Elkészítés:
A narancsokat és a citromot vágd félbe, levét facsard ki. Készítsd el a fekete
teát (3 decihez 1 filter), lassú tűzön keverd össze a cukorral, és forrald fel.
Keverd hozzá a kifacsart narancs- és citromlét, majd a rumot. Pohárba töltve
forrón tálald.
Csokipuncs
Hozzávalók:
2 db narancs,
fél kiskanál szegfűszeg és fahéj,
4 evőkanál kakaópor,
6 dl tej,
1 dl csokilikőr,
tejszínhabspray,
1-2 kiskanál cukrozott narancshéj,
8-10 szem kockacukor
Elkészítés:
A narancsokat alaposan mosd meg, és vágj vékony szelet karikát belőle. Néhány
szem kockacukrot dörzsölj át jó alaposan a narancs héján, hogy átvegyék a
gyümölcs aromáját.
Forralj fel 2 dl vizet a kockacukorral és a
kakaóporral. Öntsd hozzá a tejet, kevés csokoládélikőrt, szórj bele
szegfűszeget, fahéjat, és melegítsd át.
Csészébe téve önts rá kemény tejszínhabot, és szórd meg cukrozott
narancshéjjal.
Ünnepváró almapuncs
Hozzávalók:
• 2 db alma
• 10 dkg szárított füge
• 2 db lédús narancs
• 6 dl kékszőlőlé
• 1-1 kiskanál őrölt fahéj és szegfűszeg
• 3-4 evőkanál cukor
Elkészítés:
Az almát szeleteld fel, a fügét vágd nagyobb darabokra, a narancsot facsard ki.
A cukrot alacsony hőmérsékleten olvaszd fel a szőlőlével és a narancsok
levével, majd szórd bele az almadarabkákat és a fügét is, és forrald fel az
egészet. Ekkor tedd félre a meleg tűzről hűlni, és ha hab keletkezik a tetején,
azt egy kanállal kapard le.
Ízesítsd fahéjjal és szegfűszeggel. Az almát és a fügét szűrőlapáttal vedd ki
és oszd el a tálalópoharakba, erre öntsd rá a puncsos italt.
Fahéjas forrócsoki (2 személy részére)
Hozzávalók:
• egy tábla (10 dkg) jó minőségű étcsokoládé,
• 0, 5 dl + 2 evőkanál forró víz,
• 1, 5 dl tej,
• 1 csomag vaníliás cukor,
• 1 kiskanál őrölt fahéj,
• 2 evőkanál cukor.
Elkészítés:
A csokoládét törd apró darabokra és fél deci víz hozzáadásával tedd fel gőz
fölé, hogy felolvadjon. Ekkor keverd bele a cukrot, a fahéjat és a vaníliás
cukrot, és higítsd fel két evőkanál meleg vízzel, és a meleg tejjel.
Forró vaníliaital
Hozzávalók
(személyenként):
• egy vaníliarúd,
• 2 dl tej,
• egy evőkanál méz vagy egy csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
Egy vaníliarúd belsejét kapard ki és keverd össze 2 dl tejjel, melegítsd fel, de ne forrjon,
és habverővel vagy habosítóval habosítsd fel. Mézzel vagy vaníliás porcukorral
édesítheted.
Mézes pálinka
Teljesen átfagyva érkeztünk haza a téli zimankóban? Irány a konyha – italcsodákkal pillanatok alatt melegséget varázsolhatunk a hideg téli napokba. Még csak méregdrága masinákra sincs szükségünk. Elég egy kis fantázia és néhány alapanyag.
Hozzávalók:
• 6 dl gyümölcspálinka
• 2-3 dl méz
Elkészítés:
Érdemes felhasználása előtt egy-két héttel korábban elkészíteni. A mézet
melegítsd fel, hogy folyós állagú legyen, majd még melegében keverd össze a
pálinkával. Alaposan rázd össze, és hűvös helyen (nem a hűtőszekrényben) hagyd
kihűlni.
Fűszeres melegítő ital
Teljesen átfagyva érkeztünk haza a téli zimankóban? Irány a konyha – gőzölgő italcsodákkal pillanatok alatt melegséget varázsolhatunk a hideg téli napokba. Még csak méregdrága masinákra sincs szükségünk. Elég egy kis fantázia és néhány alapanyag.
Hozzávalók:
• 2 db lédús narancs
• 2 dl ananászlé
• 1-2 db feketetea-filter
• 1-1 kiskanál őrölt fahéj és szegfűszeg (vagy egy rúd fahéj és 6-8 szem
szegfűszeg)
• 1-2 evőkanál méz, fél kiskanál szerecsendió
Elkészítés:
A narancsok levét facsard ki és keverd össze a fahéjjal, szegfűszeggel, forrald
össze, majd hagyd kihűlni. A teafilterből készíts 6 dl forró víz hozzáadásával teát,
édesítsd egy-két kanálnyi mézzel. A narancslét öntsd össze a teával, majd az
ananászlével is, és szórd meg szerecsendióval. Forrald össze az italt (ha
szükséges, szűrd le), és melegen tálald.
Fűszeres forralt bor
Teljesen átfagyva érkeztünk haza a téli zimankóban? Irány a konyha – gőzölgő italcsodákkal pillanatok alatt melegséget varázsolhatunk a hideg téli napokba. Még csak méregdrága masinákra sincs szükségünk. Elég egy kis fantázia és néhány alapanyag.
Hozzávalók:
• 1 liter fehér- vagy vörösbor
• 10-12 szem kockacukor
• csipetnyi szegfűszeg
• 4-5 rúd fahéj
• 1 citrom reszelt héja
• dió, mazsola
Elkészítés:
Dobjunk mindent egy lábosba, melegítsük fel max. 50 fokra (forralni tilos, mert
az alkohol elillan) majd hagyjuk állni egy darabig, hadd barátkozzanak össze az
ízek. Nem szükséges leszűrnünk. Sőt! Dobáljunk diót és mazsolát a poharak
aljára – nem fogjuk megbánni.
http://karacsony.centrumnet.hu
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!