Szeretettel köszöntelek a Barbacs Közösségi Oldala közösségi portálján!
http://barbacs.network.hu/
Nagyon sok érdekes dolog vár Rád az oldalon, légy a társunk, állj közénk.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Barbacs Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Barbacs Közösségi Oldala közösségi portálján!
http://barbacs.network.hu/
Nagyon sok érdekes dolog vár Rád az oldalon, légy a társunk, állj közénk.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Barbacs Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Barbacs Közösségi Oldala közösségi portálján!
http://barbacs.network.hu/
Nagyon sok érdekes dolog vár Rád az oldalon, légy a társunk, állj közénk.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Barbacs Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Barbacs Közösségi Oldala közösségi portálján!
http://barbacs.network.hu/
Nagyon sok érdekes dolog vár Rád az oldalon, légy a társunk, állj közénk.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Barbacs Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Fény-,
és vitaminhiány okozta "extra éhség", ráadásnak pedig a szervezet
takarékos téli üzemmódja: van-e esélyünk ezek után megúszni, hogy rögtön
egy sanyargató diétával kezdődjön a tavasz?
Kevés a fény, csökken bizonyos hormonok szintje a szervezetben. Kevés a szín, a friss zöldség és gyümölcs, vagyis a mikroelemek és vitaminok, az úgynevezett antioxidánsok. Mindez az étvágyat fokozza. Amikor pedig olyan ételt veszünk magunkhoz, amelyből jószerével csak a kalóriák hasznosíthatók, mert a fontos anyagok szétfőttek, agyonsültek, vagy a mirelitben jéggé dermedtek, egyes feldolgozott élelmiszer esetében pedig már eleve ott sem voltak, a következő éhségroham nagyon hamar jelentkezik majd. Vajon mivel magyarázható mindez?
Hogy megértsük
ezen belső folyamatok lényegét, segítségünkre volt Dr. Filiczky István, a
Dr. Rose Magánkórház belgyógyász gasztroenterológusa.
„Szervezetünket
csak részben érdekli a mennyiség, a minőséget fontosabbnak tartja.
Amikor nem jut a megfelelő táplálék-összetételhez, azt üzeni: kérek még!
Ha csak zsírt fogyasztanánk, szénhidrátot kívánnánk. Ha csak
szénhidrátot vennénk magunkhoz, akkor húsra vágynánk...” – magyarázza
Filiczky doktor.
„A téli pluszkilók ellen fontos lenne újra felfedeznünk a tököt, a céklát, a csicsókát, az almát, és a körtét. A távolról érkezett, nálunk nem szezonális primőrnek alig van beltartalma, mire a tányérunkra kerül. A félkészen vásárolt ételekkel sokszor ugyanez a helyzet. A kalóriáknak így a sokszorosát fogjuk megenni ahhoz képest, amennyit értékes ételekből kívánnánk meg. Úgy is fogalmazhatunk, hogy éhségünket inkább táplálkozással kéne csillapítanunk, mint étkezéssel”- tudhatjuk meg a szakembertől.
Mi a különbség étkezés és táplálkozás között?
A
táplálkozás nem a gyors megoldásokra koncentrál, hanem a jó
alapanyagokra. A jó alapanyag lehetőleg itthon termelt, és az évszaknak
megfelelően friss. Az alkalmazott konyhai eljárás kíméletes, első
helyezettünk a párolás, illetve a lassú főzés. Az ételkombinációk is
fontosak. A zöldség igazi Jolly Joker, jól illik a húsokhoz és a
keményítő tartalmú ételekhez, valamint a gabonákhoz is. A gabona-hús,
keményítő-hús, vagy keményítő-gabona azonban hízlaló párost alkot. A
zsiradékban sült keményítő – lásd rántott ételek – pedig megértek a
száműzetésre, ezekből lesz legkönnyebben zsírpárna a derekunk körül.
A
többszöri kisebb adag kíméletes megoldás, még az sem szükséges, hogy az
ebéd bőségesebb legyen, mint a reggeli. A szervezet nem napszakokban
“gondolkodik”, hanem az emésztésre fordított munkában. Rendszeres
időpontokban enni fél siker, ha szervezetünk “megtanulhatja”, mikor jött
el az emésztés ideje, sokkal jobb munkát végez majd. A változatosan
használt zöldfűszerek nem csak az ízélményt, ezáltal a teltség érzetet
fokozzák, de kiválthatják a felhasznált só egy részét is.
Tudta-e?
A téli vitaminpótlás fontos, az azonban teljesen egyedi, kinek, mikor, milyen mikrotápanyagokra van szüksége, és azt is igen nehéz felmérni, adott készítmény megfelelően felszívódik-e az Ön szervezetében. Erre még a “csúcstermékek” esetében sincs garancia. Ezért képtelenség a vitamin-, ásványianyag- és nyomelem bevitelt főleg tablettákkal megoldani. Bár télen még a zöldségek és gyümölcsök tápanyag tartalma is csak töredéke az ideálisnak, ám ezek legalább természetes mikrotápanyagok, ráadásul a nyers élelmiszer azokat az enzimeket is tartalmazza, melyek gyorsítják, segítik a beépülést.
Az egészséges táplálkozás mindenképp elvezet bizonyos mértékű fogyáshoz, a különösen nagy túlsúly azonban olyan fizikai és pszichés megterheléssel jár, mely könnyen sikertelenségre ítélheti a diétát. Ilyen szélsőséges esetekben, sorozatos diétás kudarcok után a fogyást segítő gyomorballon beültetése lehet egy jó megoldás. Dr. Filiczky István belgyógyász gasztroenterológus szerint az eszköz a gyomorfal belső feszítésével teltségérzetet idéz elő. Az eljárás viszonylag egyszerű, műtéti beavatkozás nélkül, endoszkóp segítségével helyezzük le a ballont a gyomorba, majd steril folyadékkal megtöltve a kívánt méretűre duzzasztjuk. A ballonviselés időtartama nagyjából 6 hónap, és a páciens megfelelő együttműködése esetén a fogyás minimum néhány, de akár 30 kilogramm is lehet.
Forrás:http://richpoi.com/cikkek/eletmod/miert-hizlal-a-tel.html
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Legyen gyönyörű a bőröd télen is: 6 hasznos tanács