Szeretettel köszöntelek a Barbacs Közösségi Oldala közösségi portálján!
http://barbacs.network.hu/
Nagyon sok érdekes dolog vár Rád az oldalon, légy a társunk, állj közénk.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Barbacs Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Barbacs Közösségi Oldala közösségi portálján!
http://barbacs.network.hu/
Nagyon sok érdekes dolog vár Rád az oldalon, légy a társunk, állj közénk.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Barbacs Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Barbacs Közösségi Oldala közösségi portálján!
http://barbacs.network.hu/
Nagyon sok érdekes dolog vár Rád az oldalon, légy a társunk, állj közénk.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Barbacs Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Barbacs Közösségi Oldala közösségi portálján!
http://barbacs.network.hu/
Nagyon sok érdekes dolog vár Rád az oldalon, légy a társunk, állj közénk.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Barbacs Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Forrás:http://richpoi.com/cikk/cimke/c-vitamin
A savanyú káposztából számtalan ízletes étel készíthető, ám nem
csak ezért szeretjük. A savanyú káposzta, és annak leve ugyanis tele van
vitaminokkal, a bélrendszerre jótékony hatással van, fogyaszt és a
daganatos sejtek szaporodását is meggátolja. Egyszóval egy újkori
csodaszer, amit már nagyanyáink is használtak.
Savanyú,
összehúzza a szánkat, nyersen tulajdonképpen nem is túl gusztusos,
mégis örök kedvenc a savanyú káposzta, amiből évente több kiló is
lecsúszik a torkunkon. Mintha csak a szervezetünk ösztönösen hajtana a
hűtő felé, hogy a vékony hosszú csíkokat kizárólag kézzel felcsippentve,
fejünket hátraszegve csak küldjük és küldjük lejjebb, hogy gyomrunkba
érve végre kifejthesse minden jótékony hatását ez a ropogós és üdítő
finomság. Főzve, rakva, párolva, levesnek, salátának, vagy nyersen is
gazdag vitamin és tápanyagforrás.
A savanyú káposzta
fejeskáposztából készül, az erjesztést sóval, vagy sós vízzel és
kovásszal végzik 10-90 napig. A fejeskáposzta C-vitamin tartalma igen
magas (20 mg/100 gr), amit a savanyítás után sem veszít el, mint ahogy
más, értékes összetevőit sem. Így védhette például James Cook
hajóskapitány legénységét a skorbut ellen, s ezért kitűnően alkalmas az
erek támogatására, és az immunrendszer erősítésére is.
A
C-vitaminon kívül B1-vitamint (0,03 mg/100 g), niacint (0,1 mg/100 g)
és karotint (0,02 mg/100 g) is bevihetünk fogyasztásával. Az ásványi
anyagok közül pedig foszfor, kalcium, kálium, magnézium és nátrium
található benne. Víztartalma is magas (92,5 g/100 g), tehát még a napi
folyadékszükségletünk kiszámításakor is bízhatunk benne.
Ha
ez nem volna elég, 100 gramm káposzta mindössze 3,4 gramm szénhidrátot,
1,1 gramm fehérjét, 0,2 gramm zsírt és 2,47 gramm élelmi rostot is
tartalmaz.
A legjobb, a hagyományos eljárással
készült savanyú káposzta, a boltban kapható legtöbbje sajnos már
gyorsérleléssel készült. A savanyú káposztát ajánlott nyersen
fogyasztani, de megfelelő főzéssel az elkészítés során is megőrizhetünk
számos vitamint és ásványi anyagot belőle.
A bélrendszer seprűje
A
fejeskáposzta tejsavtartalma nyersen is vetekszik a joghurtéval,
savanyítás során pedig a káposztában található cukorból ugyancsak ez
lesz. A tejsav azon kívül, hogy megakadályozza magának az élelmiszernek a
rothadását, számos jótékony hatással is rendelkezik a bélrendszerre. – A
tejsavbaktériumok, vagyis laktobaktérumok eldősorban a vastagbélben
fejtik ki a hatásukat, ugyanis a stressz, a fertőzések, vagy az
antibiotikum-kúrák után segítenek helyreállítani a felborult egyensúlyt –
mondta dr. Kozma Ákos, belgyógyász.
Az igazi titok
azonban mégsem ebben rejlik, hanem a magas rosttartalomban. A rostok ún.
nem felszívódó táplálékok. A növényi sejtek sejtfalát, vagyis a
cellulózt az emberi szervezet nem tudja megemészteni, így a rostok
tulajdonképpen kefeként működnek a bélben. Minden oda nem illő
salakanyagot segítenek kipucolni. Mindemellett megkötik a vizet, így azt
a vastagbél nem tudja felszívni. Így a savanyú káposzta fogyasztásával
rendszeres és jó állagú székletre is számíthatunk – folytatta a
szakorvos.
De a savanyú káposzta levét sem kell a
csapba öntenünk! A savanyú káposzta-lé ugyanis a bélrendszer seprűje,
már napi 1 dl elfogyasztása is erősíti a bélflórát és megsemmisíti a
káros baktériumokat, és a májat is tehermentesíti, C-vitamin tartalma
pedig szintén magas.
Minden falat egészség
Azt
már láttuk, hogy nyersen mennyi hasznos tápanyagot nyerhetünk a savanyú
káposztából, de mi a helyzet, hogy ha főzve szeretnénk elfogyasztani? –
Főzéssel ugyan veszít a C-vitamin tartalmából, de még mindig marad
benne. Ügyeljünk tehát arra, hogy ne fűzzük túl, hiszen annak egyébként
sincs semmi értelme, a káposzta úgy jó, ha ropog. Kuktában pedig percek
alatt elkészül – mondta Barna Lajosné Éva. A dietetikus szerint a
gyakran túl nehézre készített káposztás ételeket könnyen a visszájára is
fordíthatjuk, egy kis odafigyeléssel.
Ha töltött
káposztát készítünk, a tölteléket készíthetjük fele disznó-, fele
pulykahúsból, ne rántsuk be és energiaszegény tejfölt kínáljunk hozzá és
máris fogyókúrás ételt kaptunk. A székelykáposztához használhatunk
eleve csak pulykahúst, a comb a legjobb – folytatta a szakértő, aki a
legegészségesebb fogásokhoz a rakott káposztáról (ami szintén készülhet
savanyú káposztából) is a besamel-mártás elhagyását javasolja. A
káposzta készülhet római tálban is, amiben a lefedésnek köszönhetően a
tápanyagveszteség jelentősen csökkenthető.
Ha pedig
éppen ellenkezőleg, az a célunk, hogy hízzunk, akkor tegyünk a
rakottkáposztánkra két tojással kikevert besamelt, szórjunk rá sajtot és
ágyazzunk meg neki szalonnával!
Fogyókúrára is kiválóan alkalmas
Aligha
találni olyan fogyókúrázót, aki ne próbálkozott volna még meg a savanyú
káposzta-leves kúrával. A savanyú káposzta energiatartalma alacsony:
100 grammja csupán 20 kilokalóriát (kcal) tartalmaz, viszont rendkívül
laktató. Segíti az emésztést, s ahogy fent olvashattuk, magas
rosttartalmának köszönhetően tulajdonképpen kipucolja a beleket.
Iktasson
étkezésébe savanyú káposzta napokat! Egy napra egy kilogramm savanyú
káposztát tervezzen, amit ízesíthet fokhagymával, köménymaggal, kis
pirospaprikával. – Nyersen kevés olivaolajjal meglocsolva, pár szelet
almával vagy paradicsommal dúsítva kiváló salátának is – mondta a
dietetikus.
A böjt kiegészítőjére pedig ajánljuk a
levét, ami magas vitamintartalmának köszönhetően véd az ilyenkor
esetlegesen fellépő vitaminhiányos állapottól, s kitűnő a máj
tehermentesítésére is.
Epebetegek óvatosan!
Mint
minden „csodaszer” a savanyú káposzta sem univerzális. Emésztőrendszeri
betegségben szenvedőknek, epebetegeknek, puffadásra hajlamosaknak ez a
savanyított eledel problémákat is okozhat éppen a sokat hangoztatott
élelmirost- és illóolaj tartalma miatt. Egy-egy fogás utáni
teltségérzetet és puffadást azonban nem ez a két összetevő okozza, hanem
a hozzáadott zsiradék és füstölt húsok. Már csak ezért is érdemes
megfogadni a dietetikus tanácsait!
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!