Barbacs oldala: Cukorbeteg vagyok, mit reggelizzek?

Szeretettel köszöntelek a Barbacs Közösségi Oldala közösségi portálján!

http://barbacs.network.hu/ Nagyon sok érdekes dolog vár Rád az oldalon, légy a társunk, állj közénk.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1064 fő
  • Képek - 16444 db
  • Videók - 4735 db
  • Blogbejegyzések - 598 db
  • Fórumtémák - 61 db
  • Linkek - 205 db

Üdvözlettel,
Tóth Lajosné
Barbacs Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Barbacs Közösségi Oldala közösségi portálján!

http://barbacs.network.hu/ Nagyon sok érdekes dolog vár Rád az oldalon, légy a társunk, állj közénk.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1064 fő
  • Képek - 16444 db
  • Videók - 4735 db
  • Blogbejegyzések - 598 db
  • Fórumtémák - 61 db
  • Linkek - 205 db

Üdvözlettel,
Tóth Lajosné
Barbacs Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Barbacs Közösségi Oldala közösségi portálján!

http://barbacs.network.hu/ Nagyon sok érdekes dolog vár Rád az oldalon, légy a társunk, állj közénk.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1064 fő
  • Képek - 16444 db
  • Videók - 4735 db
  • Blogbejegyzések - 598 db
  • Fórumtémák - 61 db
  • Linkek - 205 db

Üdvözlettel,
Tóth Lajosné
Barbacs Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Barbacs Közösségi Oldala közösségi portálján!

http://barbacs.network.hu/ Nagyon sok érdekes dolog vár Rád az oldalon, légy a társunk, állj közénk.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 1064 fő
  • Képek - 16444 db
  • Videók - 4735 db
  • Blogbejegyzések - 598 db
  • Fórumtémák - 61 db
  • Linkek - 205 db

Üdvözlettel,
Tóth Lajosné
Barbacs Közösségi Oldala vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Három fontos kérdés diabéteszeseknek

Megjelent: 2012.12.10.http://www.hazipatika.com

 

Lekváros kenyér egy nagy bögre tejjel - tökéletes reggelinek tűnhet. Ám egy cukorbetegnek körültekintőbben kell összeállítani az étrendjét! Ehet-e egyáltalán lekvárt, ihat-e tejet?

Ehet-e lekvárt a cukorbeteg?

A cukorbetegnek nem tanácsos a kristályos cukrot tartalmazó ételek fogyasztása. A hagyományos módon elkészített lekvárok az egyszerű szénhidrátok (cukrok) kétféle formáját tartalmazzák, a gyümölcsben található gyümölcscukrot (fruktózt), és az édesítés céljából hozzáadott kristályos cukrot (glukózt). Ez utóbbi az, ami elfogyasztva a vércukrot közvetlenül és jelentősen emeli. A fruktóz a szervezetben glukózzá alakul, így időben elhúzódóan és kisebb mértékben okoz vércukorszint-emelkedést. Minél nagyobb az adott lekvár gyümölcshányada, annál nagyobb mennyiségű fruktózt tartalmaz. Az elmondottak alapján tehát hozzáadott cukrot tartalmazó lekvár fogyasztását a cukorbeteg inkább kerülje, de mesterséges édesítőszerrel ízesített lekvárt, a szénhidráttartalom beszámításával időnként fogyaszthat.

Miért meghatározott a cukorbetegeknek a naponta fogyasztható tej mennyisége? Miért nem jó, ha reggelire több tejet iszik a cukorbeteg? A tejben szénhidrátforrásként részben egy kettős cukor, a galaktóz, részben egy 6 szénatomos egyszerű cukor, a laktóz (tejcukor) fordul el ő. A szervezetbe jutva a galaktóz is két laktóz molekulára hasad, amely felszívódva glukózzá alakul és bekerül a véráramba. Ily módon a tej "cukortartalma" viszonylag gyorsan emel(het)i a vércukorszintet. Ha valaki egyszerre 3 dl tejet fogyaszt - deciliterenként 5 gramm cukortartalommal számolva - 15 gramm gyorsan felszívódó szénhidrátot juttat szervezetébe, ami cukorbetegekben gyorsan kialakuló és rövid idő alatt lezajló vércukor-emelkedést okoz. Mivel a korai inzulinválasz a cukorbetegség minden formájában hiányzik vagy csökkent, pótlása csak kívülről bejuttatott inzulin vagy az inzulinelválasztást serkentő gyógyszer adásával lehetséges. Cukorbeteg vagyok, mit reggelizzek? Ha adott étkezésen belül a gyorsan felszívódó szénhidrát hányada magas, az elfogadható mértéket meghaladó vércukorszint-emelkedés csak nagyobb gyorshatású inzulin, illetve inzulinszekréciót serkentő gyógyszer adásával kerülhető el. Mivel az adott étkezésen belül a lassan felszívódó szénhidrát hányada (döntően a kenyérfélékből, pékáruból, zöldségekből származó szénhidrátforrás) ilyenkor általában alacsonyabb, a gyorsan felszívódó szénhidrátból származó keringő glukóz viszont a beadott inzulin vagy a gyógyszeresen serkentett inzulintermelés hatására viszonylag gyorsan a szövetekbe jut, a vércukorszint leesik, a következő étkezést megelőzően hipoglikémia fordulhat elő. A cukorbetegek napi ajánlott tejfogyasztását fél literben állapították meg, s azt is több részletre elosztva javasolt elfogyasztani. Miért jobb a teljes kiőrlésű lisztből készített kenyér és pékáru a hagyományos lisztből készítettekhez képest? A teljes kiőrlésű liszt meghatározás azt jelenti, hogy az őrlemény a gabona magja mellett a héját (a korpát) is tartalmazza. Ez megnöveli a liszt rosttartalmát, részben csökkenti, részben pedig elhúzódóvá teszi a benne található szénhidrátok felszívódását. A lassúbb felszívódás a nem cukorbetegek számára is kedvezőbb, hiszen kevésbé terheli az inzulinelválasztást. A cukorbetegeknél még nagyobb a jelentősége, hiszen kisebb inzulin- vagy inzulinszekréciót serkent ő gyógyszeradag is elegendő lehet a kívántnál nagyobb vércukor-emelkedés megelőzéséhez. Az ilyen liszt ugyanúgy felhasználható az ételek sűrítéséhez, gyúrt, kelt, palacsintatészták készítéséhez, mint a hagyományos liszt. További fontos előnyként említhető a teljes kiőrlésű liszt magasabb vitamin- (elsősorban B-vitamin-) és ásványianyag-tartalma is. E kérdés kapcsán érdemes rövid kitérőt tenni az ún. durumbúzából készült lisztekre is. A meghatározás a fehérjékben és a karotinoidokban gazdagabb búzafajtákat takar. Sikérjük a hagyományos búzákéhoz képest jóval rugalmasabb, ezért tészták gyártásához különösen alkalmas. Felhasználásával tojás nélkül is jó minőségű, s ami ugyancsak nem elhanyagolható, alacsonyabb koleszterintartalmú ételek készíthet ők. A magasabb rosttartalom magyarázza az ilyen lisztből készített tészták szénhidráttartalmának elhúzódóbb jellegű felszívódását, a bekövetkező vércukor-emelkedés kisebb mértékét.

 

 

Címkék: cukorbeteg vagyok mit reggelizzek?

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Albert László 1 napja új blogbejegyzést írt: A hírhedt idegen eredetű Hűha!-jel

Tóth Lajosné írta 1 hete a(z) Linkajánló fórumtémában:

A kutatáshoz: https://aktakaland. wordpress....

Tóth Lajosné írta 2 hete a(z) Templomi rovat fórumtémában:

Miseszándék: 2020.01.05. Farkas László, édesapa és ...

Tóth Lajosné írta 1 hónapja a(z) Kézimunka csoportnak fórumtémában:

Horgolt háromszög alakú sál: https://www.youtube...

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu