Szeretettel köszöntelek a Barbacs Közösségi Oldala közösségi portálján!
http://barbacs.network.hu/
Nagyon sok érdekes dolog vár Rád az oldalon, légy a társunk, állj közénk.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Barbacs Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Barbacs Közösségi Oldala közösségi portálján!
http://barbacs.network.hu/
Nagyon sok érdekes dolog vár Rád az oldalon, légy a társunk, állj közénk.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Barbacs Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Barbacs Közösségi Oldala közösségi portálján!
http://barbacs.network.hu/
Nagyon sok érdekes dolog vár Rád az oldalon, légy a társunk, állj közénk.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Barbacs Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Barbacs Közösségi Oldala közösségi portálján!
http://barbacs.network.hu/
Nagyon sok érdekes dolog vár Rád az oldalon, légy a társunk, állj közénk.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Barbacs Közösségi Oldala vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A csuhé válogatása, előkészítése, feldolgozása
A hosszú kukoricalevél a jó minőségű pödrés alapja. Legjobb kukoricafajta erre a célra a nyolcsoros, amit azért hívnak így, mert összesen nyolc sor kukorica van a torzsán , hosszában.
Kiváló a piros kukorica, a fehér főzőkukorica, a pattogatni való kukorica és a sárga kukorica csuhéja is. Amikorra kialakul a csuhé színe, akkor kell leszedni, nehogy túlérjen, mert akkor el kezd barnulni, durvulni a levél. A kukorica-csövekről, ha lefosztjuk, nem szabad nylonba rakni, mert nagyon kicsi nedvességtől is megpenészedik. A csuhét szárazon nem lehet formálni, csak vizesen. A szélesebb végét, ami a csövön volt, le kell vágni, mert másképp nem lehet kiteríteni.
A pödrés műveletei
Elkészítjük a helyet, ahol dolgozni fogunk. A pödrés nem koszos, de vizes és szemetet maga után hagyó munka, ezért ne szobában, hanem kevésbé kényes, kőpadlós helyen dolgozzunk. Ha szükséges a munkához ráma használata, számíthatunk rá, hogy a szeg mindenbe „bele akar” akadozni. Könnyen sérülést okozhat, kitépheti a ruhánkat, ezért olyan ruhában kezdjük el a munkát, amit nem sajnálunk. Nagyobb sérülést okozhat, akár a kezünknek is-, ha nem kicsi fejű rámaszeget használunk. Amikor szeget vásárolunk, nézzük meg alaposan. Csak az jó, aminek egészen kicsi feje, illetve pereme van. Ez a saját sérülésünk elkerülésén kívül azért is fontos, mert a széles karimájú szegről a kész munkát nem tudjuk épségben leszedni, elszakadhat a háló, és azt kijavítani nagyon nehéz.
Vizesek leszünk a levéltől, ezért jó, ha vízhatlan kötényt kötünk magunk elé.
Valamire fel kell rakni a rámát elénk az oldalazásnál, legjobb ha enyves-vászon terítővel borított asztalt használunk e célra.
Lábtörlőt legjobb kis támlás széken ülve készíteni. A hálózáskor a térdünknek támasztva, függőlegesen áll a ráma. Az oldalazáskor már fel kell támasztanunk a rámát , ilyenkor vízszintesen dolgozunk. A hálózáskor a függőlegesen álló ráma”ellensúlyként is szolgál” a fonalkészítéskor.
A kész munkát meg kell szárítani.
A száradás után kampóval, vagy hegyes ollóval leszedjük a munkát a rámáról. Ezt óvatosan, vigyázva kell végezni, nehogy megsérüljön a háló. Vizesen nem lehet leszedni a kész terméket, mert összeugrik, és többé sosem lesz szép.
Áztatás
Egy nagyobb műanyag edénybe meleg vizet teszünk, belelottyantunk egy kis ecetet, s ebbe rakjuk a kiválogatott kukorica levelet. Az ecettől szép fehér lesz a levél. Mindig annyit áztassunk, amennyit fel tudunk dolgozni, mert ha megmarad és levelenként nem szárítjuk ki, megbarnul, megpenészedik, pödrésre alkalmatlan lesz. Az áztatás egyszerű művelet, ezért ne legyünk lusták inkább többször áztatni. A vízbe óvatosan nyomkodjuk bele a levelet, ne törjük fölöslegesen. Nagyon hamar megázik, és kellemes tapintásúvá válik . Szembefordított tenyérrel kiemeljük függőlegesen tartva a levelet, hogy kifolyhasson a víz. Beleemelhetjük a kagylóba is szikkadni, de vigyázzunk, ne essen a lefolyóba csutka, vagy levél, nehogy eldugítsuk. Ezután kosárba, vagy az asztalra rakjuk régi törülközőre, vagy konyharuhára. Ha sokat áztattunk, érdemes mindig egy marékkal elénk tenni, a többit letakarni, nehogy túl gyorsan száradjon. Akkor lehet legjobban és legszebben dolgozni, ha a levél se nem vizes, se nem száraz. Azért is hagyni kell szikkadni a csuhét, mert a túl vizes levéltől kilyukad az ujjunkon a bőr. Ez fájdalmas állapot, ilyenkor mindenféle ujjvédőben dolgoztunk. A vizes levél kiáztatja, a csúszás miatt ki is koptatja tehát a bőrt.
Hálózás : ez ugyanaz, mint a szövésnél a felvetés, csak mi magunk fonjuk, pödörjük a felvető szálat.
Szegés (szumákolás a szövésnél)
Oldalazás el-vissza, jobbra-balra haladunk az oldalazásnál, pödrés, bújtatás( szövés) váltják egymást.
Többféle minta van:egyes, kettes, hármas,egymás fölötti, vagy eltolt.
Egy-kettő-hármasával vesszük a háló szálait, három fölött, három alatt. A következő sorban eggyel jobbra, vagy balra visszük a mintát, vagy csak váltunk, ahol alul volt, fölülre kerül.
A mintakészítés hasonlít a szövésére.
Tömörítés, visszafordulás
Körbeszegés, elbújtatás
. Szárítás
Leszedés
Megtisztítás: Levágjuk a kiálló végeket,
Készíthető tárgyak
Lábtörlő, szatyor, babák,virágok, alátétek, kaspók, virágfuttatók stb.
Csuhévirág
Anyagszükséglet: 4 db szép levél, 1-2 szál rafia a kötözéshez.
Ha kitűzős: 1 db biztosító tű,
Ha száras virág: fél hurkafa
Száras virágnak készítünk saját levelet is, s be kell pödörni a hurkafát is
Eszközök: áztató tál, meleg víz, olló.
A munka menete: 7 db másfél ujjnyi egyforma színű, hosszú levelet tépünk. Készítünk pödréssel 2 db bibét. Ezután behajtogatjuk az 5 szirmot úgy, hogy a levél töve esik kívülre, s az elkeskenyedő végének az egy harmadáig hajtjuk, majd megkötjük rafiával. Ha készítünk szárat is, azt a közepébe fogjuk, s arra kötjük a bibét és a szirmokat. Előzőleg a hurkafát bepödörjük. A szárra levelet kötünk.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Megint Barbacs kevés hagyományának egyikéről, a pödrésről